Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM, εξέφρασε την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Μ. Ανατολή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θεωρεί ως πολύ θετική εξέλιξη το, κατά τα φαινόμενα τέλος των ψυχρών διαστημάτων μεταξύ Ομπάμα-Πούτιν.
Σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές και τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι κάποιοι είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι, μεγαλωμένοι στην Ευρώπη και κάτοχοι βελγικών και γαλλικών διαβατηρίων. «Και να υπενθυμίσω, ότι υπήρχαν δημοσιεύματα που έλεγαν, ότι από την πλευρά της Τουρκίας εκδίδονται πλαστά συριακά διαβατήρια. Δεν ξέρω ποιοι τα βγάζουν εκεί, ποια κυκλώματα, πάντως στην Τουρκία τα εκδίδουν» ανέφερε ο κ. Κουίκ.
Πρόσθεσε ότι «στη σύσκεψη που είχαμε με τους πέντε δημάρχους και τους πέντε μητροπολίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από δεκαπέντε ημέρες για τα hot spots – υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα – ο δήμαρχος της Σάμου μας είχε πει, ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται, ο τζίρος που γίνεται σε ημερήσια βάση στα τουρκικά παράλια από το θέμα των προσφύγων ανέρχεται σε 3.200.000 ευρώ».
Αναφορικά με την φορολογία των αγροτών, ο κ. Κουίκ εκτίμησε ότι το θέμα θα πάει για το 2016.
«Για εμάς το αιτούμενο είναι ο πραγματικός αγρότης, με το βιβλίο εσόδων – εξόδων, να μπορεί να φορολογείται και ίσως να έχει και επιστροφή φόρου, με βάση και το κόστος της παραγωγής του, «σπάζοντας» ταυτόχρονα και τα τριγωνικά κυκλώματα, που κάνουν τον Έλληνα αγρότη να παίρνει και δέκα φορές πιο ακριβά από τους Ισπανούς τα εισαγόμενα, που είναι συνήθως λιπάσματα, φυτοφάρμακα και οτιδήποτε άλλο, που αφορά στις καλλιέργειες του» πρόσθεσε.
Τάχθηκε υπέρ της σύνταξης μητρώου αγροτών «για να ξεχωρίσουν οι πραγματικοί αγρότες από τους «αγρότες» που είναι δικηγόροι, γιατροί, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν πάρει έναν «κλήρο» και περιμένουν σε ένα καφενείο πότε θα έρθει η επιδότηση». Υπενθύμισε ότι οι αγρότες δεν αρνούνται την φορολόγησή τους, «απλά θέλουν
να είναι μια λογική φορολογία, με βάση βεβαίως και το πολύ μεγάλο ρίσκο της δουλειάς τους».
Ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε επίσης στην απαξίωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων λόγω των αθρόων εισαγωγών από το 2002 στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια από τρίτες χώρες, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εκτός συζήτησης μένουν μονίμως οι αλιείς των οποίων επίσης η εργασία έχει πολύ μεγάλο ρίσκο.
Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, είπε πως αισθάνεται ενοχές γιατί αντιτάχθηκε μαζί με άλλους στον Νόμο Γιαννίτση, «που αν τότε είχε εφαρμοστεί, σήμερα δεν θα μιλάγαμε για ασφαλιστικό σύστημα». Είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει καταρχήν εθνική σύνταξη, η οποία εκτίμησε ότι θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γίνεται να υπάρχουν πρόωρες συντάξεις.
«Αλλά και εκείνοι οι οποίοι εξωθήθηκαν βιαίως στη σύνταξη, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία όταν διαλύθηκε επί Λιάπη, και που βιαίως οδηγήθηκαν στη σύνταξη, δεν μπορούν να μπουν στην ίδια κατηγορία της ποινής με εκείνους που εθελουσίως αποφάσισαν να πάρουν πρόωρη σύνταξη» πρόσθεσε ο κ. Κουίκ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον κ. Κατρούγκαλο.
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει σε σενάρια πριν τελειώσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις Κατρούγκαλου, «όχι από έλλειψη ευθύνης που θα αναλάβω, αλλά γιατί δεν νομίζω ότι θα διευκολύνω ή θα πω την αλήθεια, γιατί πράγματι δεν ξέρω πού θα καταλήξει η όλη διαπραγμάτευση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουίκ είπε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής.
Εξέφρασε την ανησυχία του και την ενόχλησή του γιατί δεν υπάρχει «μια σωστή και σταθερή αξιωματική αντιπολίτευση», προσθέτοντας ότι περίμενε πως «το μόρφωμα, όπως το κατάντησε ο Σαμαράς, της Νέας Δημοκρατίας, θα έφτανε σε εποχές που θα θύμιζε ένα περιοδεύοντα θίασο ή ένα τσίρκο».
«Γι’ αυτό έλεγα επανειλημμένα ότι αν δεν απαλλαγεί η Νέα Δημοκρατία από όλο αυτό το «σαμαροσύστημα» δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τον εθνικό διάλογο, είπε ότι ο κ. Τσίπρας «τον έβαλε μπροστά από το καλοκαίρι», προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί «εξαιρετικά πατριωτική και υπεύθυνη εθνική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στήριξαν με 252 ψήφους την συμφωνία την οποία σήμερα εξειδικεύουμε σε νομοθετήματα. Και μάλιστα δεν καταλαβαίνω, εκείνοι οι οποίοι ήξεραν τότε τι ψήφιζαν και που ήξεραν και τι ψήφιζαν και στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, σήμερα γιατί γκρινιάζουν; Τα μέτρα ήταν τα περισσότερα ως προαπαιτούμενα, ήδη συμφωνημένα όπως ξέρετε, μέσα σε αυτό που ψηφίστηκε τον Αύγουστο».
Στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβέρνησης, είπε ότι δεν συζητά καμία συνεργασία με το Ποτάμι, το ίδιο και με το ΠΑΣΟΚ «όσο υπάρχουν «Βενιζέλοι» μέσα».
Στην επαναδιατύπωση του ερωτήματος «και αν χρειαστεί κάποια στιγμή διεύρυνση της κυβέρνησης κύριε Κουίκ, τι θα κάνετε;», ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ απάντησε κατά το υπόδειγμα του Παύλου Μπακογιάννη, πως «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».