Στην ομιλία του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «τώρα, μετά από πολλούς μήνες, τα νέα για την Ελλάδα είναι θετικά και θα γίνονται όλο και θετικότερα».

Πρόσθεσε ότι «είχαμε δεσμευτεί στους Έλληνες πολίτες ότι οι θυσίες τους, οι θυσίες όλων μας, θα πιάσουν τόπο και αυτό δεν είναι πια μόνο μια υπόσχεση. Γίνεται ήδη πραγματικότητα, που αποδεικνύεται και στην πράξη και είναι ορατή και στους εταίρους μας και στη διεθνή κοινή γνώμη.

Αν και ο δρόμος μας είναι ακόμη μακρύς και έχουμε πολλά να κάνουμε, είμαστε ήδη μπροστά στο χρονοδιάγραμμα. Πετύχαμε μείωση του ελλείμματος στο 1ο εξάμηνο κατά 45%, δηλαδή, σχεδόν στο μισό. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα, είμαστε στη μέση της χρονιάς», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να δουν του τομείς στους οποίους υπάρχουν αδυναμίες.

«Είπαμε ότι θα κόψουμε τις σπατάλες, αυτό κάναμε. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά άλλα ακόμη περιθώρια με τη μηχανογράφηση και με τη διαφάνεια. Πάντως, ήδη στους πρώτους μήνες τιμήσαμε τη δέσμευσή μας και αποδείξαμε ότι αυτό που λέγαμε και προεκλογικά, ότι υπάρχει σπατάλη, είναι αλήθεια», είπε.

Απαντώντας στην κριτική για τη αδράνεια, είπε ότι «εκπλήσσονται μερικοί που θεωρούσαν ότι η αδράνεια είναι μόνιμο στοιχείο της πολιτικής ζωής της χώρας μας και της κοινωνίας μας. Εκπλήσσονται και αυτοί που είχαν ποντάρει στην αποτυχία μας.

Θα τους διαψεύσουμε, είμαστε βέβαιοι, όχι γιατί ο στόχος μας είναι να τους διαψεύσουμε, αλλά για να δώσουμε την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση που θέλει και χρειάζεται ο Ελληνικός λαός».

Είναι μοναδική -θα έλεγα ιστορική- ευκαιρία, να κάνουμε τώρα, σήμερα, τους επόμενους μήνες, όσα όλοι ξέραμε ότι πρέπει να γίνουν και δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσαν να γίνουν στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ενός κράτους ευνομούμενου, μιας παιδείας, μιας υγείας, ενός κοινωνικού συστήματος πρόνοιας, που πράγματι θα σέβεται και θα αναδεικνύει το ανθρώπινο δυναμικό.

Τέλος ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους υπουργούς του να ξεκουραστούν: «Κάποιες μέρες ξεκούρασης είναι απαραίτητες και όχι απλώς τις συνιστώ αλλά τις απαιτώ από όλους σας χωρίς ενοχές. Νομίζω έχουμε δουλέψει σκληρά και το δικαιούμαστε. Είναι και προϋπόθεση για τις επόμενες μάχες τις οποίες θα δώσουμε, που αλλιώς δε θα μπορέσουμε να τις δώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει να ξεχαστούμε στις διακοπές. Αυτό νομίζω θα πρέπει να το αξιολογήσει ο καθένας. Έχουμε έναν μαραθώνιο μπροστά μας τους επόμενους μήνες, είναι και sprint αλλά και αγώνας αντοχής, μέχρι να βγάλουμε την Ελλάδα πιο δυνατή από αυτό το τούνελ της μεγάλης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Θα αντέξουμε».