Βέβαιος ότι θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο Mega. Ο ίδιος επισήμανε ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα από τον καθένα τις δυνάμεις του μετριοπαθούς κέντρου, της πραγματικής οικονομίας και των παραγωγικών τάξεων που αναζητούν πολιτική στέγη.
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά των υποψηφιοτήτων των κ.κ. Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα, λέγοντας για τον πρώτο ότι δεν μπορεί να σηματοδοτήσει την ανανέωση της ΝΔ και για τον δεύτερο ότι η εκλογή του δημιουργεί μια ντε φάκτο διαρχία στο κόμμα την οποία μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να υπηρετήσει από θέση ευθύνης.
«Δεν θεωρώ ότι μπορεί η ΝΔ να περπατήσει με εξωκοινοβουλευτικό πρόεδρο άρα δεν θα μπορούσα να υπηρετήσω έναν εξωκοινοβουλευτικό πρόεδρο από θέση ευθύνης όταν δεν πιστεύω σε αυτό το μοντέλο διοίκησης», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως σε ένα προεδρικό σύστημα δεν θα υπήρχε ζήτημα σε αντίθεση με το παρόν «κοινοβουλευτικό όπου το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου είναι η Βουλή». Διασαφήνισε, όμως, ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα παραμένοντας «στρατιώτης».
Στρέφοντας μάλιστα περαιτέρω τα «βέλη» του στον περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας για την άποψή του ότι ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει υποσύνολα είπε πως ο ίδιος έχει εκλεγεί πέντε φορές στη Β’ Αθηνών ενώ ο κ. Τζιτζικώστας μόλις μια.
Εξέφρασε την άποψη ότι δεύτερος γύρος πρέπει να γίνει, ότι ο ίδιος θα βρίσκεται σε αυτόν προβλέποντας όμως ότι δεν θα πάρει κάποιος υποψήφιος 45% από τον πρώτο γύρο και τονίζοντας ότι δεν θα κάνει παζάρια στον δεύτερο γύρο.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στη ΝΔ υπάρχουν δυο απόψεις αυτή τη στιγμή, η μια που λέει ότι δεν πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και να μείνει το κόμμα με μια φεουδαρχική δομή κυρίως με προσωπικές αναφορές ως σημείο αξιολόγησης των στελεχών του και η δική του που ως πιο τολμηρή προσέγγιση προβλέπει ότι «πρέπει να γίνουμε επιτέλους ένα αξιοκρατικό, δημοκρατικό, ανοιχτό κόμμα» γιατί σήμερα, όπως είπε, η ΝΔ είναι «γερασμένη, κουρασμένη» και δεν μιλάει στην κοινωνία.
Είπε ότι η πιθανότητα συνεργασίας του με τον κ. Τσίπρα είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς ο πρωθυπουργός έχει μετατρέψει την ελπίδα σε «λεπίδα για τη μεσαία τάξη».
Διευκρίνισε ότι δεν θα είναι αντίθετος σε όλα τα μέτρα του μνημονίου, αντιθέτως είναι κατά της αύξησης φόρων που «δολοφονεί» τη μεσαία τάξη ενώ τόνισε ότι είναι υπέρμαχος της προστασίας της πρώτης κατοικίας συμφωνώντας όμως με την άποψη ότι υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές που κρύβονται πίσω από τις διατάξεις και ενώ έχουν δεν πληρώνουν.
Είναι χρέος της κυβέρνησης, είπε, να βρει την ισορροπία και θα τοποθετηθεί επισήμως όταν δει τη διάταξη προσθέτοντας με νόημα ότι από τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένος νόμος του κράτους, όποιος και αν είναι, δεν μπορεί να δεχθεί ότι δεν θα εφαρμόζεται.
«Χτίζεται συστηματικά κάτι που μοιάζει με παρακράτος»
Έκανε μάλιστα λόγο σε εκείνο το σημείο για «συμπτώματα δημιουργίας καινούργιου παρακράτους» -με αφορμή τις καταγγελίες Πανούση- που «αμφισβητεί τη δημοκρατική νομιμότητα και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής» και ανέφερε πως είναι αδιανόητο να υποτιμώνται καταγγελίες ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνδιαμορφώνουν νομοθετικές ρυθμίσεις με τρομοκράτες.
Μεταξύ του πρωθυπουργού μάλιστα και του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι πιστεύει περισσότερο τον δεύτερο καθώς τον Απρίλιο η κυβέρνηση νομοθέτησε ικανοποιώντας 4 στα 5 αιτήματα των τρομοκρατών.
Αναγνώρισε πως υπάρχει εύλογο ερώτημα για τον λόγο για τον οποίο ο κ. Πανούσης δεν αντέδρασε νωρίτερα αλλά αυτό είπε δεν ακυρώνει τη βαρύτητα των ισχυρισμών που δείχνει ότι «χτίζεται συστηματικά κάτι που μοιάζει με παρακράτος». Διατύπωσε μάλιστα την άποψη ότι τα ζητήματα της ποιότητας της δημοκρατίας είναι πιο σημαντικά από την κυβερνητική ανικανότητα.