Την εκτίμησή του ότι εδώ και πολύ καιρό εξελίσσεται μια προσπάθεια με στόχο να διαμορφωθεί μια πολιτική ατζέντα διαφορετική από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφέρει ότι η προσπάθεια αυτή και η αντίδραση εναντίον της κυβέρνησης προέρχεται από αυτούς που θίγονται από το νέο νόμο για τη διαχείριση των συχνοτήτων, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει θεσμική θωράκιση στο θέμα των αδειών τηλεοπτικών αδειών και τονίζει ότι στην κρατική διαφήμιση που εξασφαλίζουν τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.
«Έχω την αίσθηση ότι πράγματι τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι συνδεδεμένα με επιχειρηματικά συμφέροντα προσπαθούν όχι μόνο σήμερα αλλά και παλιότερα να διαμορφώσουν την πολιτική ατζέντα έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους που τις περισσότερες φορές είναι επιχειρηματικά. Αυτή εξάλλου είναι και η διαπλοκή την οποία έχουμε καταγγείλει», αναφέρει ο κ. Φάμελλος.
Σε ερώτηση αν συμπεριλαμβάνονται και μέσα ενημέρωσης στο θέμα της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον πρώην υπουργό, Γιάννη Πανούση, ο κ. Φάμελλος είπε ότι εδώ και πολύ καιρό, ίσως από τις Ευρωεκλογές και μετά, υπάρχει μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ατζέντα έξω από την πραγματική, ή διαφορετική από τα πραγματικά προβλήματα και τα καθημερινά ζητούμενα στη χώρα. «Υπάρχει μια μεγάλη αντίδραση, το αισθανόμαστε κι εμείς από τα μέσα ενημέρωσης, μια προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, να αλλάξει το θέμα συζήτησης», τονίζει χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζει ότι η σύνδεση των συμφερόντων των ιδιοκτησιακών των μέσων ενημέρωσης ή των πολιτικών με τα θέματα των συμβάσεων του δημοσίου, με τα θέματα του αθλητισμού και της μαύρης αγοράς, δηλαδή της παραοικονομίας, δημιουργεί πολλές φορές μια προσπάθεια από τα μέσα ενημέρωσης να καθοδηγήσουν την πολιτική ατζέντα, να ρυθμίσουν την πολιτική, σε αντίθεση με την πραγματική ανάγκη του κοινού.
Σε ερώτηση αν υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων ή συνεργασία ανάμεσα στους μιντιάρχες και την αντιπολίτευση αναφέρθηκε σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή όπου -όπως υπογράμμισε- η αντιπολίτευση θεωρώντας ως δεδομένο δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε τοποθετηθεί επί της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος για τις Σκουριές, ζητούσε από την κυβέρνηση να «απολογηθεί». «Τελικά τα μέσα ενημέρωσης καθορίζουν την πολιτική της αντιπολίτευσης ή η πολιτική της αντιπολίτευσης καθοδηγεί τα μέσα ενημέρωσης», αναρωτήθηκε ο κ. Φάμελλος.
Εκτιμά ότι σήμερα δεν υπηρετείται η δεοντολογία και ο κανόνας πληροφόρησης ούτε δημιουργεί την πολιτική ατζέντα το κοινό, η κοινή γνώμη και ο λαός, και υπογραμμίζει ότι παραποιείται και ανατροφοδοτείται η πληροφορία ώστε να καθοδηγηθεί η πολιτική. «Και η πολιτική της αντιπολίτευσης υποστηρίζει αυτή την κατεύθυνση παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού», τονίζει.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης εξασφαλίζουν τα απαραίτητα έσοδα για τη βιωσιμότητά τους από κρατικές διαφημίσεις, ο κ. Φάμελλος είπε ότι και στο θέμα της κρατικής διαφήμισης θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, ακόμα και προς το κρατικό κανάλι.
«Η δημόσια διαφήμιση θα πρέπει με κανόνες ισοτιμίας και διαφάνειας να κατανέμεται γιατί πράγματι το καθεστώς των προηγούμενων χρόνων τροφοδοτήθηκε από κρατικά λεφτά, όπως εξάλλου και αυτή η επιχειρηματικότητα που έχουμε στην Ελλάδα τροφοδοτήθηκε από κρατικοδίαιτα συμβόλαια χωρίς ανταγωνισμό. Η διαφορετική μας προσέγγιση είναι ότι η ισονομία, η αξιοκρατία και η δημοκρατία που καταθέσαμε και τον Ιανουάριο ως βασικά προεκλογικά διακυβεύματα αφορούν όλους τους τομείς ώστε η ιδιωτική οικονομία να είναι πραγματικά ανταγωνιστική και τίμια», τόνισε.
Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σχετικά με το θέμα της γενοκτονίας, ο κ. Φάμελλος είπε: «Ένα πολύ μικρό κομμάτι της συνέντευξης του κ. Φίλη, το οποίο είχε ξεκαθαριστεί από τον κ. Φίλη ότι δεν αφορούσε τη λειτουργία του ως υπουργού και την άποψή του για την απόφαση της Βουλής της οποία αποδεχόταν και υλοποιούσε για το θέμα της γενοκτονίας, απομονώθηκε, παραποιήθηκε, θα έλεγα χρησιμοποιήθηκε στην πολιτική ατζέντα μόνο και μόνο για να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση».
Και πρόσθεσε: «Η ανακίνηση του θέματος έγινε μετά την εκπομπή. Η χρήση από την επόμενη μέρα το πρωί από πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και από μέσα ενημέρωσης αποσπασμάτων παραποιημένων εξυπηρέτησε την πολιτική τους ατζέντα και όχι την ενημέρωση και τη δημοσιογραφία. Παραποίησε την πραγματικότητα και τροφοδότησε με πληροφορίες και με αντίδραση την κοινή γνώμη που δεν λειτούργησε τελικά θετικά, είδατε πώς καταλήξαμε και στα επεισόδια με τον κ. Κουμουτσάκο».
Τέλος, για το θέμα των συχνοτήτων είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την ψήφιση του νόμου να δημιουργήσει θεσμική θωράκιση στο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών. «Δεν είναι μια προσπάθεια ώστε να καθορίσει η κυβέρνηση το περιεχόμενο της δημοσιογραφικής και της ενημερωτικής εκπομπής. Είναι άλλο πράγμα να υπάρχουν κανόνες, διαφάνεια και ισοτιμία, να γίνονται διαγωνισμοί και να εισπράττει το κράτος τα τέλη που χρειάζεται για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου και είναι άλλο πράγμα η προσπάθεια επιβολής μονοσήμαντης πληροφόρησης», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.