Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι, ακόμα και με τις πιο αυστηρές παραδοχές, οι προβλεπόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες.
Σημειώνει ότι το «στοίχημα» είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή η παροχή ρευστότητας με ανεκτούς όρους στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, υπογραμμίζοντας ότι το πλέον επείγον ζήτημα αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, που αποτυπώνουν τη δυσπραγία της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Τονίζει, επιπλέον, ότι «η στήριξη, η οποία παρέχεται στις τράπεζες μέσω του δημόσιου «κουρβανά» πρέπει να επιτρέψει την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από το βραχνά των ατελείωτων χρεών», σημειώνοντας ότι «μόνο τότε, δημιουργούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:
«Από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δυσχέρανε την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με την επιβολή σειράς περιοριστικών μέτρων από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο 2015. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την αδιάλλακτη τακτική των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της Ευρωζώνης, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή μέτρων ελέγχου και περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες με στενούς πόρους και όρια λειτουργίας, βρέθηκαν σε δεινή θέση, ενώ πολλά νοικοκυριά αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους διαβίωση. Η εμπιστοσύνη που οι πολίτες επέδειξαν προς την κυβέρνηση στις δύσκολες αυτές συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, η οποία δρομολογήθηκε νομοθετικά και αναμένεται να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σηματοδοτεί σταθμό στις εξελίξεις αυτές. Το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες, ακόμα και με τις πιο αυστηρές παραδοχές, είναι ενθαρρυντικό. Η δύσκολη ισορροπία μεταξύ δημόσιας χρηματοδότησης και στήριξης της παρουσίας του δημοσίου στον τραπεζικό τομέα επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό, λαμβάνοντας υπόψη τις επί μέρους παραμέτρους της ανακεφαλαιοποίησης (ύψος και είδος συμμετοχής του δημοσίου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, παρακολούθηση και έλεγχος των τραπεζών, αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, κλπ).
Το “στοίχημα” είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η παροχή δηλαδή ρευστότητας με ανεκτούς όρους στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Στην κατεύθυνση αυτή, το πλέον επείγον ζήτημα αφορά στα λεγόμενα “κόκκινα” δάνεια, που αποτυπώνουν τη δυσπραγία της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η στήριξη, η οποία παρέχεται στις τράπεζες μέσω του δημόσιου “κουρβανά” πρέπει να επιτρέψει την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από το βραχνά των ατελείωτων χρεών. Την εξυγίανση δηλαδή των τραπεζών πρέπει να ακολουθήσει η εξυγίανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μόνο τότε, δημιουργούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας».