Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων εκείνων από το «μπουκέτο» των προαπαιτούμενων που αποτελούν ανάχωμα στην εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ, μετά και το «μπλόκο» του Euro Working Group.
Στο κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι η άφιξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, την Τρίτη στην Αθήνα θα μπορέσει να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στα ανοιχτά ζητήματα και τα «αγκάθια» της συμφωνίας, τα οποία συνοψίζονται κυρίως στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου αναζητούνται τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή του και σε αυτό των κόκκινων δανείων, με το Μαξίμου να απορρίπτει κατηγορηματικά τα όρια για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που έριξε στο τραπέζι το κουαρτέτο και να αναζητά έναν έντιμο συμβιβασμό. Για το θέμα των κόκκινων δανείων συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως το βάρος πέφτει αρχικά στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου και κυρίως στην προγραμματισμένη για τις 11 Νοεμβρίου Σύνοδο Κορυφής, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει στο πλευρό του υπέρ των ελληνικών θέσεων για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα, τα οποία κατατέθηκαν με το πολυνομοσχέδιο της Πέμπτης στη Βουλή, αναμένεται να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στο EWG που ζήτησε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για την εκταμίευση της δόσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκεται να έχουν κλείσει ολα τα ανοιχτά ζητήματα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει το κυβερνητικό επιτελείο να ρίξει όλο το βάρος στα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το προσφυγικό και φυσικά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, ώστε όπως τονίζουν «να μπορέσει η οικονομία να ανασάνει για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ανάπτυξης».
Στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για το οποίο ψηφίζεται το βράδυ του Σαββάτου το σχετικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν αναμένουν εκπλήξεις από την ανακοίνωση των stress tests για τις κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν πως το ποσό που θα απαιτηθεί, το οποίο στο χειρότερο σενάριο εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 14 δισ. ευρώ, δεν αποτελεί τον μεγάλο κάβο, καθώς τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από τα 25 δισ. της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Τονίζουν δε πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί εν ευθέτω χρόνω μία νέα κεφαλαιακή τόνωση των τραπεζών, βάζοντας έτσι ένα τέλος στον κύκλο συνεχών «μπαλωμάτων» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Την ίδια ώρα πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν βήμα προς βήμα και τις κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο του προσφυγικού, το οποίο μεθοδικά επιχειρείται να συνδεθεί με την χαλάρωση των όρων της συμφωνίας και μεταφορά κεφαλαίων προς την Ελλάδα , παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις την Παρασκευή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα, εξετάζονται όλες οι κινήσεις που γίνονται στη σκακιέρα της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουν να ανασχέσουν τυχόν κινήσεις που θα ανοίξουν «Κερκόπορτες» υπέρ της Άγκυρας, καθώς είναι πλέον δεδομένη η πρόθεση του Βερολίνου και των δορυφόρων του για συνεργασία με την Τουρκία για το θέμα του προσφυγικού.