Στόχος του Νίκου Κοτζιά είναι ένας διεθνής ρόλος για την Ελλάδα «που να την ισχυροποιεί και να την κάνει ένα σημαντικότερο παράγοντα απ’ ό,τι σήμερα».
Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρά ο υπουργός Εξωτερικών βάζοντας την Αθήνα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς διπλωματίας για την προστασία των πολιτισμικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων και κυρίως της ανθρώπινης ζωής.
Το μήνυμα δίνεται με τη Διεθνή Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που θα καταστήσει την ελληνική πρωτεύουσα, για ένα διήμερο (από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου), κέντρο προβληματισμού και αναζήτησης λύσεων για τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.
Σθεναρή άποψη του κ. Κοτζιά είναι ότι «όσο η χώρα μπορεί να αναπτύσσει στην εξωτερική της πολιτική μια διεθνή διάσταση που υπερβαίνει την καθημερινότητα των διεθνών μας ζητημάτων, τόσο πιο πολύ θα μας ακούν και θα γίνονται κατανοητές οι διεκδικήσεις και οι σκέψεις μας γύρω από τα άμεσα εθνικά μας ζητήματα». Στο μυαλό του Νίκου Κοτζιά ήδη βρίσκεται μια πρωτοβουλία που «θα είναι ένας κεντρικός πυρήνας αυτού που λέμε ως ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Όλα είναι έτοιμα στο υπουργείο Εξωτερικών για την μεγάλη συνάντηση που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.
Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, καθώς και σπουδαίοι επιστήμονες από μεγάλα πανεπιστήμια, όπως η Σορβόνη και η Οξφόρδη, υπουργοί Εξωτερικών -όπως της Κύπρου, της Ολλανδίας και της Αιγύπτου, αλλά και ο ομόλογος καρδινάλιος του Βατικανού-, μουσουλμάνοι ηγέτες, σημαντικοί ραβίνοι, σχεδόν όλοι οι πατριάρχες και όλοι οι ηγέτες της Ορθοδοξίας, θα φθάσουν στην Αθήνα την Κυριακή προκειμένου να συμμετάσχουν την επομένη σε αυτή τη μεγάλη ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία.
«Μια πρωτοβουλία» όπως εξήγησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό του Alpha «που αποσκοπεί σε δύο πράγματα: πρώτον να ξανα-εξηγήσουμε ότι η Μ. Ανατολή δεν ήταν ένας τόπος βαρβαρότητας, όπως καμιά φορά φαίνεται στην Ευρώπη, αλλά ένας τόπος που υλοποιούνταν όνειρα της Ευρώπης -όπως πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες» και συνιστά σήμερα «ένα όνειρο για την Ευρώπη που θέλει την πολυπολιτισμικότητα και την πολυθρησκευτικότητα. Αυτό που εδώ και 2.000 χρόνια υπάρχει καταστρέφεται».
Το δεύτερο μήνυμα αφορά τη σημασία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής: «Η καταστροφή αυτή» τονίζει ο κ. Κοτζιάς «σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, κόπτες και ορθόδοξοι χριστιανοί σφάζονται» με αποτέλεσμα πέρα από το ζήτημα της προστασίας της θρησκείας και του πολιτισμού να τίθεται επιτακτικά το σημαντικότερο, η ανθρώπινη ζωή.
Υπό αυτή την έννοια, συνολικά, όπως επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς, το πρώτο μήνυμα είναι αυτό της προστασίας πολιτισμού, θρησκείας, ανθρώπινης ζωής, αλληλεγγύης και κατανόησης του τι πραγματικά γίνεται στη Μ. Ανατολή, και το δεύτερο είναι «ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα διεθνές παρατηρητήριο εδώ στην Αθήνα που σταθερά θα παρακολουθεί τα πολιτισμικά και θρησκευτικά δικαιώματα».