Το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία ώστε να επιτευχθεί αυτό που επιδιώκει από την επομένη των εκλογών αλλά δεν κατάφερε εξαιτίας των λεπτών εσωκομματικών ισορροπιών που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την αντιστοίχιση της κοινωνικής βάσης του κόμματος με το ίδιο το κόμμα, δρομολογεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Με την ομιλία του που άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής στην Αθηναΐδα, ο κ. Τσίπρας έθεσε ξεκάθαρα τους στόχους στο δρόμο για το συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο. Άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, εγγραφή νέων μελών, αναδιοργάνωση της Νεολαίας του κόμματος και ομογενοποίησή του.
«Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη «ν’ ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο κόμμα, προαναγγέλοντας το τέλος των συνιστωσών, παρέπεμψε στο επώδυνο παράδειγμα της Αριστερής Πλατφόρμας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα έληξε με άδοξο τρόπο».
Παράλληλα, αναφερόμενος στη σχέση κόμματος – κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν θα λειτουργεί ως ιδεολογικός και οργανωτικός μηχανισμός νομιμοποίησης των κρατικών πολιτικών, έτσι ώστε, αργά ή γρήγορα, να μετασχηματιστεί σε υποσύστημα του κράτους» πρόσθεσε ότι για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι «κόμμα εκτός κράτους».
Επαναλαμβάνοντας ότι ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στο κράτος των ημετέρων και στο παλαιοκομματικό καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας ξεδίπλωσε το όραμά του για ένα κόμμα, όχι γραφειοκρατικό και κλειστό, αλλά ανοιχτό στο περιβάλλον του, στις νέες τους νέους, στα κινήματα.
«Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασίσουμε τους στόχους για το επόμενα διάστημα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας με τους δανειστές, συνέπειες που έχουν άμεση συσχέτιση με τα λαϊκά στρώματα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ο λαός μας δικαίωσε για τη μάχη που δώσαμε την περίοδο της διαπραγμάτευσης και τις δύσκολες επιλογές μας».
Πρόσθεσε επίσης ότι περιέβαλλε με εμπιστοσύνη το ΣΥΡΙΖΑ κάτι που επιβεβαιώθηκε στις εκλογές από την ταξική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγράφηκε στα μεγάλα πλειοψηφικά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές. Ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τα μέλη και τα όργανα του κόμματος για την εκλογική μάχη που κερδήθηκε όπως είπε, μέρα με τη μέρα καθώς η δυναμική ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις συγκεντρώσεις και από το Γενάρη.
«Άνοιγμα« του ΣΥΡΙΖΑ με αστερίσκους από την Πολιτική Γραμματεία
Τον κώδωνα του κινδύνου για να μην οδηγήσει η διεύρυνση των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε κρατικοποίηση του κόμματος κρούει στην εισήγησή της στην Κεντρική Επιτροπή η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εισήγηση διευκρινίζεται ότι η ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει με όρους στήριξης της προσπάθειας των ανατροπών, άρα με ιδεολογικό περιεχόμενο και όχι με όρους αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεων που θα διασφαλίζουν μεν την εκλογική και κυβερνητική συνέχεια, αλλά θα διαμορφώνουν ελαστικές ιδεολογικές σχέσεις.
Επίσης, η εισήγηση επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που έχει πολλές φορές διατυπωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την ένταξη στελεχών στον κρατικό μηχανισμό.
Για το θέμα αυτό η εισήγηση τονίζει ότι η κρατικοποίηση του κόμματος που τους έξι αυτούς μήνες υπήρχε ως ερώτημα και φόβος, είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός. Αυτό, προσθέτει, μπορεί να συμβεί εάν κατά τη διάρκεια της στελέχωσης του κράτους -που είναι αναγκαία- αυτή γίνει χωρίς προγραμματισμό, αξιολόγηση και ιεράρχηση με αποτέλεσμα το κράτος να απορροφήσει με ευθύνη της ηγεσίας, αλλά και των μελών του, όλο το κόμμα.
Το κόμμα, επισημαίνεται, θα αρχίσει τότε να λειτουργεί ως μηχανισμός στελέχωσης του κράτους ή ως προσωρινή λύση για τα κυβερνητικά στελέχη που αποχωρούν από τις θέσεις τους. Υπό αυτό το πρίσμα, «το κόμμα και η κυβέρνηση, που είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης, θα χάσουν την προνομιακή σχέση με την κοινωνία. Το κόμμα αντί για αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση θα μετατραπεί σε ενδιάμεσο σταθμό έκφρασης όχι συλλογικών αναγκών, αλλά ατομικών επιθυμιών».
Ενόψει του συνεδρίου, η εισήγηση της ΠΓ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των 30.000 μελών του. Εκείνων δηλαδή που πήραν μέρος στις διαδικασίες του 2012 και προσθέτει ότι η Κ.Ε. πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ως τέτοιες προτείνονται:
1. Κεντρική πολιτική καμπάνια για οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ
2. Προτεραιότητα στην ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο
3. Ίδρυση Ο.Μ. σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο
4. Λειτουργία και ουσιαστική δράση συνδικαλιστικής παράταξης στον εργατοϋπαλληλικό, τον αγροτικό, τον επιστημονικό και τον χώρο των μικρομεσαίων.
5. Ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της Νεολαίας. Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει στην διεξαγωγή της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα εντός του μηνός Νοεμβρίου.
Βασική ιδεολογική θέση είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο» και σημειώνει ότι «στόχος μας παραμένει ο απεγκλωβισμός από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Για την επόμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί ψηλά στην ιεράρχησή του «μια σειρά από κρισιμότατες μάχες που υπερβαίνουν το εθνικό πεδίο και απαιτούν πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, όπως αυτή για την απομείωση του δημοσίου χρέους, ή αυτή για την απόρριψη της Διατλαντικής Συνθήκης Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP)».
Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ερχόμενο Δεκέμβρη λαμβάνει χώρα στο Παρίσι η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
Η εισήγηση τονίζει ότι είναι αναγκαίο να γίνει κατορθωτή η σύνταξη και αποδοχή μιας νέας συμφωνίας, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αέριων ρύπων, μιας συμφωνίας φιλόδοξης, νομικά δεσμευτικής, η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα κράτη και όλους τους μεγάλους ρυπαντές.