Μια ακόμη οριζόντια περικοπή τιμών που γεννά ερωτήματα και ανησυχίες ετοιμάζεται, με αφορμή αυτή τη φορά το πολυνομοσχέδιο, επισημαίνει το Ποτάμι και προσθέτει ότι η τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, υπό καθεστώς πίεσης εκ μέρους των δανειστών και με οριζόντιες λογικές.
«Δεν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα να πληρώνει ο Έλληνας ασθενής το ίδιο φάρμακο πιο ακριβά από τον Ευρωπαίο. Ταυτόχρονα, η τιμολόγηση των φαρμάκων οφείλει να είναι δίκαιη και ισορροπημένη, να εξασφαλίζει επάρκεια φαρμάκων και, στο βαθμό που είναι δυνατό, να εξασφαλίζει την επιβίωση και την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας έναντι του ανταγωνισμού. Ήδη, προηγούμενες απόπειρες “οριζόντιων” περικοπών ως το μόνο μέτρο περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης οδήγησαν σε ελλείψεις, στη διακοπή κυκλοφορίας σκευασμάτων, αλλά δυστυχώς και στην αύξηση του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων», τονίζει το Ποτάμι.
Υποστηρίζει δε, ότι για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, πρέπει να δοθεί χρόνος για να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την εξυγίανση του κύκλου παραγωγής, εμπορίας, αλλά και χρήσης των φαρμάκων, με άξονες τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, την αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας και της τεχνητής ζήτησης, τη χαρτογράφηση της φαρμακευτικής δαπάνης και των σκευασμάτων που την επιβαρύνουν, την ενδυνάμωση και ενημέρωση των ασθενών, σε συνδυασμό με την όποια μείωση τιμών, η οποία, όμως, θα αφορά ισότιμα τόσο τις μεγάλες πολυεθνικές όσο και τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.