«Η επέτειος του δήμου Ελασσόνας δείχνει σ’ εμάς, τους Έλληνες, τον δρόμο της ενότητας. Και, συνακόλουθα, του εθνικού χρέους υπέρβασης κάθε διχόνοιας καθώς και κάθε μικρόψυχης πολιτικής, κομματικής ή άλλης σχετικής διαφοράς, ιδίως όταν καλούμεθα να επιτύχουμε κρίσιμους εθνικούς στόχους» υπογράμμισε σήμερα, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Ελασσόνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Παράλληλα, βρήκε για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να στείλει μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει ελληνική». Αναφορά που έκανε, ορμώμενος από το γεγονός ότι η απελευθέρωση της Ελασσόνας επέτρεψε, στη συνέχεια, την ανακατάληψη των στενών του Σαρανταπόρου και -μετά την απελευθέρωσή της- την εκ νέου απόδοση του συνόλου της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. «Όσοι αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, γελοιοποιούνται με τους ασυνάρτητους ισχυρισμούς τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τον κ. Παυλόπουλο προσφώνησε ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στάθηκε στην πολυσχιδή δραστηριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της πορείας του στα κοινά αλλά και στο επιστημονικό έργο του. Ο κ. Ευαγγέλου έκανε ειδική αναφορά σε άρθρα του με τα οποία αποδόμησε, όπως είπε, τη συνταγματικότητα των μνημονίων και προειδοποίησε για την επερχόμενη κοινωνική έκρηξη. Επίσης, υπογράμμισε την μαχητικότητα που επέδειξε με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι, που όπως σχολίασε, έχει σημαδέψει ολόκληρη την πολιτική διαδρομή του. Ακόμη, επεσήμανε πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και τη μάχη που έδωσε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την περίοδο του δημοψηφίσματος, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας όπου ανήκει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντιφώνησή του, τόνισε ότι περιποιεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Ελασσόνας και παρατήρησε: «Μου δίνει την ευκαιρία να παράσχω την εξής, αυτονόητη, διαβεβαίωση: Η ανακήρυξή μου αυτή δεν συνιστά απλώς διάκριση. Μου επιβάλλει, κυριολεκτικώς, το θεσμικό και ιστορικό χρέος ν’ αναδεικνύω, σε κάθε ευκαιρία και υπό όρους αντικειμενικής αλήθειας, τη σημασία και τη συνεισφορά του δήμου Ελασσόνας, στο πλαίσιο της ιστορικής μας διαδρομής ως λαού και ως έθνους». Μία συνεισφορά, η οποία, όπως σχολίασε, υπήρξε εθνικώς καθοριστική, όχι μόνον για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού αλλά και για την μετέπειτα επίτευξη των εθνικών στόχων. Υπό αυτή την έννοια η σημερινή επέτειος, διδάσκει και εμπνέει τον λαό μας και το έθνος μας, πολλαπλώς, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν απ’ όλα, η επέτειος αυτή μάς παρακινεί να τιμούμε τους πρώτους νεκρούς- μαζί με εκείνους της Στρατιάς της Ηπείρου που, την ίδια μέρα, κατέλαβαν το Γρίμποβο κοντά στην Άρτα- κατά τον ιερό αγώνα για την απελευθέρωση των τότε υπόδουλων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ελληνικών εδαφών. Πέραν τούτου, προσέθεσε, η ως άνω επέτειος δείχνει σ’ εμάς, τους Έλληνες, τον δρόμο της ενότητας. Θυμίζοντάς μας, ταυτοχρόνως, ότι η μακραίωνη και ένδοξη ιστορία μας έχει αποδείξει ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά απ’ όσα θα μπορούσαν να μας διχάσουν.
Μάλιστα, με αφορμή το σχόλιο του δημάρχου για την ευρωπαϊκή θέση της χώρας, ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη που είναι ο φυσικός της δρόμος και θα την οδηγήσει στο ξέφωτο του μέλλοντος. Ωστόσο , πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να παλέψουν για να αποκαταστήσουν τις αρχές και τις αξίες της, γιατί χωρίς αυτές η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Πολλώ μάλλον, που αυτές οι αρχές και οι αξίες δεν είναι άλλες από αυτές της ελληνικής δημοκρατίας και του ελληνικού πολιτισμού. «Εμείς μπολιάσαμε την Ευρώπη. Σε αυτό πρέπει να μείνουμε και να διεκδικήσουμε μέσα στην Ευρώπη τη θέση που μας ανήκει, αλλά παλεύοντας για τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού» σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι η απελευθέρωση της Ελασσόνας επέτρεψε στην συνέχεια, την ανακατάληψη των στενών του Σαρανταπόρου και- μετά την απελευθέρωσή της- την εκ νέου απόδοση του συνόλου της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. «Της Μακεδονίας που, ως κοιτίδα του πολιτισμού και της ανδρείας των Ελλήνων, ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελληνική», υπογράμμισε εμφατικά και συμπλήρωσε: «Όπως τόνισα και κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, οι μεν κιβδηλοποιοί και παραχαράκτες της ιστορίας, οι οποίοι τολμούν ν’ αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, γελοιοποιούνται με τους ασυνάρτητους ισχυρισμούς τους. Εκείνοι, δε, οι οποίοι, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, τους παρακολουθούν αδιάφοροι- και πολύ περισσότερο “συμπαθούντες”- εκτίθενται ανεπανορθώτως ως, άμεσοι ή έμμεσοι, συνεργοί στο ανοσιούργημα του βιασμού της ιστορίας. Το οποίο, σημειωτέον, δεν υπόκειται σε πολιτική ή άλλη παραγραφή».
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά για την τιμή που του επεφύλαξε ο δήμος Ελασσόνας και διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του για να αρθεί στο ανάλογο ύψος αυτής της τιμής.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας παρέδωσε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης καθώς και το σύμβολο της πόλης.
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τη Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας και μετά θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που παρατίθεται προς τιμή του από τον δήμαρχο Ελασσόνας.