«Η κυβέρνησή μας έχει καθαρή εντολή τετραετίας» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία των νέων βουλευτών.
«Βρισκόμαστε μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα μάχη. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λαϊκή ετυμηγορία» είπε ο πρωθυπουργός.
«Ανάγκη απομείωσης του χρέους»
«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση, αυτή που αφορά στην ανάγκη απομείωσης του χρέους η οποία σύμφωνα με τη συμφωνία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εντός του έτους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός, αποτιμώντας το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ικανοποιημένος για τη διεθνοποίηση του θέματος του ελληνικού χρέους. «Είναι καθήκον μας να διαμορφώσουμε συμμαχίες για ένα θέμα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές» είπε μεταξύ άλλων. Ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή ήταν εκ του αποτελέσματος «εξαιρετικά αποδοτική».
«Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται γι’ αυτούς που ήθελαν την κυβέρνηση να διαπργαματεύεται εν κρυπώ, να υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να απαλλάξει τους δανειστές από την υποχρεώση να το διευθετήσουν. «Θα προχωρήσουμε στη διαπργμάτευση με ανοικτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες», σημείωσε.
«Εάν στη ΝΔ λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, καλύτερα να σιωπούν»
Επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ προτείνοντας στο κόμμα «να παραδεχθεί την αλήθεια των αριθμών της. Επί των ημερών της δεν έγινε τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί δεν έγινε απολύτως τίποτα για να απαλλαγεί η χώρα από το βραχνά χρέους. Και για αυτό θα ήθελα να τους καλέσω να συνδράμουν στην προσπάθεια».
Πρόσθεσε ότι εάν πρόκειται να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα είναι καλύτερα να παραμείνουν σιωπηλοί.
«Ανοίξαμε το προσφυγικό σε διεθνές επίπεδο»
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην προσφυγική κρίση που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα σε διεθνές επίπεδο, όπως το ίδιο έκανε και για την ευθύνη που φέρει η Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα εξήρε όσα έκαναν οι κάτοικοι που ζουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. «Αυτό είναι το ένα πρόσωπο της Ευρώπης. Γιατί το άλλο είναι ο αυταρχισμός, τα κλειστά σύνορα και τα δακρυγόνα κατά των προσφύγων», υπογράμμισε.
«Πρέπει να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις – Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος»
«Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό και δύσκολο έργο, να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, ταυτόχρονα όμως έχουμε διαπραγματευτούμε τα ανοικτά της σημεία», εκείνα για τα οποία κέρδισε έδαφος η κυβέρνηση μέσα από τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας ώστε να διασφαλίσει η κυβέρνηση:
– Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας.
– Την υιοθέτηση ισοδυνάμων ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
– Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ώστε να μπει τέλος στην κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει και αποφάσεις που δεν είναι εύκολες, για να σημειώσει ότι αυτό θα γίνει όμως εξηγώντας στον λαό ότι «είναι αναγκαίο για να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην έξοδο από την κρίση, από τη μέγγενη της επιτροπείας, για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η συζήτηση για το χρέος και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους βουλευτές ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά να σεβόμαστε τη συλλογική βούληση, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και για να υπάρχει κοινή φωνή και δράση.
Επισήμανε, επιπλέον, προς τους βουλευτές ότι δεν πρέπει να υιοθετούν αμυντική στάση στη ρητορική «περί φορο-λαίλαπας» που αναπτύσσεται και να μην χαριστούν σε κανέναν, ειδικά σε αυτούς που λεηλάτησαν, όπως είπε, τη χώρα και που «τώρα φωνάζουν όπως φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». «Εμείς», τόνισε, «δεν λογοδοτούμε σε αυτούς, ούτε στα δελτία των ειδήσεων, λογοδοτούμε μόνο στον λαό που μας έδωσε την εντολή. Τον σεβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι υποφέρει και έχουμε πάντοτε ένα όπλο, να του λέμε πάντα με ειλικρίνεια την αλήθεια». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε στους βουλευτές ότι πρέπει να εξηγούν τι μέτρα λαμβάνονται, γιατί λαμβάνονται και τι μάχες έδωσε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει στηρίγματα για τους πιο αδύναμους. «Δεν πρέπει», συνέχισε, «να επιτρέπουμε ούτε τη διαστρέβλωση ούτε τη διασπορά του φόβου, με την οποία κάποιοι ασχολούνται τελευταία σχεδόν επαγγελματικά».
«Να παρέμβουμε αποφασιστικά για να μην επιστρέψουν επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι»
Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του σε επισημάνεις προς τους υπουργούς και τους βουλευτές, ενώ έκανε σαφή αναφορά για διόρθωση του νόμου που αφήνει «παράθυρα» στην επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα. Τόνισε ότι ο «νόμος Μητσοτάκη», που έθετε σε αυτοδίκαιη αργία όποιον αντιμετώπιζε πειθαρχικές διώξεις, πριν καν ληφθούν αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια ή τα δικαστήρια, ήταν κατάπτυστος και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ καλά που τον κατάργησε. Ωστόσο, σημείωσε ότι «όταν όμως είδαμε ότι η κατάργησή του ανοίγει παράθυρο να επιστρέψουν στο δημόσιο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα έπρεπε όντως να έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους, έπρεπε να παρέμβουμε αποφασιστικά. Πριν μας το υποδείξει ο οποιοσδήποτε».
Υπογράμμισε πως το κυριότερο είναι «όταν κάνουμε λάθος, οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως όταν το εντοπίζουμε».
Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα μέσα στην τετραετία να ανοίξει τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του ριζικού μετασχηματισμού του κράτους, αλλά με τρόπο συντεταγμένο, στο σωστό χρόνο και μετά από σοβαρή διαβούλευση και όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς συνεννόηση.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, «με οδηγό μας τη συλλογικότητα, την πολιτική συνεννόηση και τη συμμετοχή όλων, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα πρότυπο δημοκρατίας, πρότυπο συλλογικής σκέψης αλλά και δράσης».