Μία από τις ανατροπές στο κυβερνητικό σχήμα σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ήταν η υπουργοποίηση του Γιώργου Χουλιαράκη.
Ο μέχρι πρότινος βασικός διαπραγματευτής της χώρας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τη νέα δανειακή σύμβαση εξεταζόταν από τον Αλέξη Τσίπρα ως βασικός υποψήφιος για την ηγεσία της νέας δομής ενός υπερυπουργείου, το οποίο θα είχε υπό την επίβλεψή του ό,τι αφορά στην υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Χουλιαράκης προαλειφόταν για τη θέση του υπερυπουργού μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο, η πρόθεσή του αυτή και οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα ήρθαν σε ευθεία σύγκρουση με τον όρο που έθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της κίνησης των «53», Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι θα αναλάβει εκ νέου το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών υπό την προϋπόθεση να είναι ο βασικός διαπραγματευτής της συμφωνίας και ο υπεύθυνος για την υλοποίηση των συμπεφωνηθέντων.
Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε ουσιαστικά και τη δυσαρέσκεια των «53» αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Κοτζιάς, για την απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη να μην μετέχει η Ελλάδα στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη διαγραφή χρέους.
Αποτέλεσμα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας να αφήσει τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία υπερυπουργείου υπό τον Γιώργο Χουλιαράκη, στον οποίο έδωσε τη θέση του Δημήτρη Μάρδα ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, καθώς κορυφαία στελέχη του υπουργικού συμβουλίου θα βρίσκονταν στη θέση να λογοδοτούν σε έναν πρώην υφιστάμενό τους, δημιουργώντας τριγμούς στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης.