Προβληματισμός και δυσαρέσκεια επικρατεί στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας μετά την αναπάντεχη και ευρεία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές. Η ήττα βάζει το κόμμα σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και επισπεύδει όπως διαφάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις τόσο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και γαλάζιων στελεχών και δελφίνων, τις εσωκομματικές διαδικασίες για ξεκαθάρισμα του τοπίου στην ηγεσία του κόμματος.
Σε μία πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος στο γαλάζιο στρατόπεδο, η ΝΔ κατάφερε να αυξήσει οριακά τα ποσοστά της σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, όταν είχε λάβει 27,81%. Ωστόσο, το αυξημένο αυτό ποσοστό «κρύβει» ένεκα και της πρωτοφανούς αποχής, την απώλεια κάτι περισσότερο από 200.000 ψήφων σε σχέση με το Γενάρη.
Στη Συγγρού επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς παρά την υψηλή συσπείρωση που είχε πιάσει η ΝΔ από νωρίς και που έφτασε μέχρι και το 90%, το κόμμα υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν κατάφερε να κοιτάξει «στα μάτια» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που είδαν την ψαλίδα μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων να ανοίγει εκ νέου στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, στη ΝΔ σχολιάζουν ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η αποχή θα πλήξει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος επέφερε σημαντικό πλήγμα στην εκλογική βάση της Συγγρού.
Ο επικεφαλής της ΝΔ παρά την αρχική ψυχρολουσία από την αναπάντεχη ευρύτητα της ήττας, έσπευσε με ψυχραιμία να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα.
«Τον Γενάρη κάποιοι νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και τώρα νόμιζαν ότι θα μας τελειώσουν. Η Νέα Δημοκρατία ούτε διαλύθηκε, ούτε τελειώνει. Είναι ένα κόμμα που αποδεικνύει ότι είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός, πυλώνας της δημοκρατίας και εγγύηση για τη σταθερότητα, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το μέλλον του τόπου και έτσι παραμένει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
«Όταν ξεκινήσαμε πριν πέντε βδομάδες, το αποτέλεσμα πιστεύαμε ότι θα ήταν ακόμα χειρότερο. Φαίνεται ότι σε έξι μήνες οι πολίτες δεν άλλαξαν γνώμη» πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ΝΔ «τις τελευταίες πέντε εβδομάδες κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις».
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού, καθώς ο ίδιος είχε αναλάβει ως υπηρεσιακός μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μεϊμαράκης δεν θέλησε να πάρει σαφή θέση, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά θα συζητηθούν στην ώρα τους».
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι παρά την αρχική προσέγγιση αρκετών γαλάζιων στελεχών ότι είναι άκαιρη μία τέτοια συζήτηση στην παρούσα πολιτική συγκυρία, τα στελέχη της αποκαλούμενης «δεξιάς πλατφόρμας» του κόμματος έσπευσαν άμα τη ανακοινώσει των αποτελεσμάτων να εξαπολύσουν επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ για την πολιτική συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ που όπως εκτίμησαν κόστισε εκλογικά στη γαλάζια παράταξη.
Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης στις τοποθετήσεις τους για το αποτέλεσμα της κάλπης άφησαν σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς Μεϊμαράκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης ισχυρίστηκε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στο MEGA ότι «η ιδεολογική καμπάνια της ΝΔ παρήγαγε πολιτική νομιμοποίηση για τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να ανοίξουν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την αρχηγία του κόμματος και ότι «τώρα η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει σκληρή, αποφασιστική, δομική αντιπολίτευση. Αγαπηθήκαμε πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία. Τώρα, ξεπαρεού… που λένε».
Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης άσκησε κριτική, σχολιάζοντας ότι «η στροφή (στην μεταρρυθμιστική Κεντροδεξιά) δεν έφερε περισσότερες ψήφους και άρα η κριτική προς την Δεξιά στροφή του Σαμαρά ήταν λάθος», ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος με επιστροφή στην «καθαρόαιμη» λαϊκή δεξιά ρητορική.
Η απάντηση πάντως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήρθε με μία «σπόντα» έξω από τα γραφεία της Συγγρού, όταν κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις τόνισε με νόημα ότι «ο καθένας έχει την άποψή του, έχουμε κι εμείς τις συνιστώσες μας».
Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη αναφέρουν πάντως ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να αφήσει την ηγεσία του κόμματος, την οποία όταν ανοίξουν οι εσωκομματικές διαδικασίες που ήταν προγραμματισμένες για την άνοιξη αλλά πιθανότατα θα επισπευσθούν, θα διεκδικήσει εκ νέου και μέσα από τη νομιμοποίηση της βάσης του κόμματος.