Οι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός απηύθυναν ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα: «Προμήθεια και κόστος των δακρυγόνων/χημικών αερίων που χρησιμοποιεί η ελληνική αστυνομία στις διαδηλώσεις»

Το κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

«Την 28η και 29η Ιουνίου γίναμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου ανεξέλεγκτης χρήσης ασφυξιογόνων χημικών αερίων από τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας.

Η χρήση δεν έγινε μόνο σε ανοικτούς χώρους αλλά και μέσα σε καταστήματα, πολυκατοικίες, ακόμα και μέσα στο μετρό. Εκατοντάδες άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα και στο κέντρο της Αθήνας μια μέρα μετά η ατμόσφαιρα είναι ακόμα αποπνικτική.

Η χρήση χημικών αερίων αποδείχτηκε άκρως ατελέσφορη διότι έπληξε κυρίως τους ανυπεράσπιστους πολίτες, που διαδήλωναν ειρηνικά, ενώ τα μέλη των ομάδων που προκάλεσαν επεισόδια ήταν εξοπλισμένα με αντιασφυξιογόνες μάσκες υψηλής απόδοσης.

Έχουμε καταθέσει πολλές ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα των χημικών και η μόνιμη απάντηση-επωδός ήταν πως τα δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν απαγορευμένες ή επικίνδυνες ουσίες, πως ρίχνονται για την προστασία των πολιτών και πως «τους επόμενους μήνες θα καταργηθεί η ρίψη χημικών στους διαδηλώσεις» (Σπ.Βούγιας, 15/03/2010). Tα χημικά όχι μόνο δεν καταργούνται στις διαδηλώσεις αλλά αυξάνονται και πληθύνονται. Και συνακόλουθα αυξάνονται τα θύματά τους που, σε τελική ανάλυση, είναι όλοι οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας.

Επειδή τα επικίνδυνα αυτά χημικά που πλήττουν τη δημόσια υγεία έχουν αγοραστεί με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τι έχουν «αγοράσει», ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Ποια είναι η επωνυμία συσκευασίας των δακρυγόνων/χημικών αερίων που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις;
2. Αληθεύει ότι η ημερομηνία λήξης τους κυμαίνεται από το 1997 μέχρι το 2000;
3. Ποιοι είναι οι προμηθευτές τους και πόσες ποσότητες έχει προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία το 2010 και το 2011;
4. Ποιο ποσό έχει δαπανηθεί για την προμήθειά τους τα δύο τελευταία χρόνια;
Παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα».