Το μεγάλο θέμα της προσφυγικής κρίσης τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακρυδημήτρη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως τόνισε «η αστυνομία κάνει τεράστιες προσπάθειες, με έναν τρόπο που ταιριάζει στον ελληνικό πολιτισμό και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και ιδίως των προσφυγικών ροών δεν είναι μόνο ζήτημα ασφάλειας, αλλά κυρίως ζήτημα ανθρωπισμού και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και εκεί η συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι υποδειγματική, ιδίως με όσα έχει επιτύχει τις τελευταίες δύο ημέρες στη Λέσβο και μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης.
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι επιτέλους υπάρχει μία ουσιαστική συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ιδιαίτερα, η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε εξαιρετικά σημαντική και με την έλευση του κ. Τίμερμανς και του κ. Αβραμόπουλου.
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, γιατί δεν είναι ελληνικό, ούτε καν ευρωπαϊκό, υπερβαίνει την Ευρώπη και αυτό οφείλεται στο ότι πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και στη ρίζα του, που είναι οι φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ας αντιληφθούμε ότι όσο οι φωτιές του πολέμου και κυρίως στη Συρία συνεχίζονται και υπάρχει αυτού του είδους η απάθεια σχετικά με τη ρίζα του κακού, το κακό θα συνεχίζεται. Το κακό με την έννοια των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους για να έρθουν στην Ευρώπη, διότι οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι εάν αφεθεί αυτό το θέμα, με την απάθεια που αντιμετωπίζεται σήμερα από τους ισχυρούς του κόσμου, τότε, από εκεί και πέρα, η επέκτασή του είναι ζήτημα χρόνου. «Γι’ αυτό, έχω την άποψη για άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής, διότι τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται μόνο σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών, καθώς οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν αγγίζουν τις ευθύνες των ηγετών της Ευρώπης. Ιδίως, όταν έχουμε μία απόφαση του συμβουλίου κορυφής του Ιουνίου, η οποία υπήρξε ανεπαρκής, και όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά είναι ομολογημένο από πολλούς και ιδίως από τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Ρέντσι» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μακρυδημήτρης ανέφερε ότι η χώρα μας, αυτήν τη στιγμή, εκτός των οικονομικών προβλημάτων, δοκιμάζεται και από μία οξεία προσφυγική κρίση. Όπως υπογράμμισε, από την αρχή του έτους έως το τέλος Αυγούστου έχουν καταγραφεί περίπου 250.000 κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες -κατά 60-70% Σύριοι-, ενώ τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται να καταγραφούν ακόμη περίπου 100.000.
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις καταβάλλουν το μέγιστο της προσπάθειας για τη στοιχειώδη ταυτοποίηση και καταγραφή τους και βεβαίως, τον εφοδιασμό τους με σημειώματα, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να διέλθουν.
Στη συνέχεια τόνισε ότι μόνο τις τελευταίες 23 ώρες, από το βράδυ της Δευτέρας έως χθες το βράδυ, στη Λέσβο κατεγράφησαν περίπου 17.000 ενήλικοι και 3.000-3.500 ανήλικοι. Επίσης έκανε λόγο για ένα επίτευγμα και πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια πρέπει κανένας να θεωρήσει ότι η κατάσταση βαίνει κάπως βελτιούμενη.