Ο απολογισμός των δράσεων της απερχόμενης ηγεσίας, το αίσθημα πικρίας της απερχόμενης υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, για τις επιθέσεις που δέχτηκε, και η προτροπή του νέου υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη «να εδραιωθεί η κοινοβουλευτική ομαλότητα και κανονικότητα» ήταν τα σημαντικότερα στιγμιότυπα κατά την αλλαγή «σκυτάλης» στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Ο ελληνικός λαός εδώ και πέντε χρόνια συγκράτησε όσο μπορούσε τα αισθήματα απελπισίας, δικαιολογημένης αγανάκτησης και πολιτικής αποστροφής που ένιωθε και μαζί με τον ελληνικό λαό λειτούργησαν όσο κανονικά γινόταν οι δημοκρατικοί και κοινοβουλευτικοί μας θεσμοί και το κράτος δικαίου. Η δημοκρατία, παρά τα όσα λέχθηκαν, λειτούργησε, κρατήθηκε», επισήμανε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε με αιχμηρό πνεύμα: «Για την ποιότητα της Δημοκρατίας δεν είμαι σίγουρος, δεν ξέρω, αλλά ότι λειτούργησε η Δημοκρατία μας και άντεξε το Σύνταγμα είμαι σίγουρος».
«Είναι καιρός τώρα πιστεύω να αποκτήσει η χώρα διακυβέρνηση ικανή να την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου, να εδραιωθεί η κοινοβουλετική ομαλότητα και κανονικότητα, να κυβερνηθεί κανονικά ο τόπος», συμπλήρωσε ο Αντ. Μανιτάκης και διαβεβαίωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τη διεξαγωγή των εκλογών με ομαλότητα, νομιμότητα και ηρεμία.
Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση παραιτήθηκε γιατί έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, τη δυνατότητα να κάνει νομοθετικό έργο», ενώ στον απολογισμό του έργου του υπουργείου του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «κληθήκαμε σε οριακές στιγμές να ανταποκριθούμε στο μείζον ζήτημα των προσφυγικών ροών και στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε μια εβδομάδα που το οργανώσαμε άρτια», έκανε λόγο για αποκατάσταση αδικιών με την επαναπρόσληψη των ανθρώπων που είχαν αδικηθεί, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων και υπενθύμισε την ψήφιση του νόμου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέρθηκε σε δύο νομοσχέδια που είναι έτοιμα και τα οποία «θα αξιολογήσει η επόμενη κυβέρνηση», το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων και το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο.
«Ελπίζω να μη ζήσετε την κόλαση που έζησα εγώ» είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου απευθυνόμενη στο νέο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
«Ως χώρα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, εναρμονιστήκαμε με το ευρωπαϊκό πνεύμα και οι υποχρεώσεις της χώρας μας ήταν συμβατές απόλυτα με την ελληνική και διεθνή νομιμότητα. Αυτό ήταν που μου έδινε και τη δύναμη να αντεπεξέλθω στις πολεμικές επικρίσεις που δεχόμουν όλο αυτό τον καιρό, διότι ηγεμόνευε ένας διπλός λόγος που από τη μία ήταν ένας υποκριτικός ανθρωπισμός και ταυτόχρονα υπήρχε ο ρατσιστικός λόγος που έλεγε γιατί μπαίνουν τόσοι πολλοί μετανάστες, δεν χωράνε και γιατί δεν τους πνίγετε», υπογράμμισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο νέο υπουργό: «Ελπίζω να μη ζήσετε την κόλαση που έζησα εγώ, να προσπαθήσετε όμως με όπλο τις εμπειρίες σας γνωρίζοντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις χώρες που εσείς πήγατε να προσφέρετε βοήθεια για να μπορέσετε να συνεχίσετε αυτό το δύσκολο έργο».
Επίσης, η απελθούσα υπουργός δήλωσε την ευγνωμοσύνη της για τις ΜΚΟ και όλους τους ανθρώπους «που βοήθησαν και κάλυψαν την απουσία του κράτους ή την αδυναμία του όπου υπήρχε με μεγάλη αυτοθυσία και με μεγάλη αγάπη για τους πρόσφυγες» και τις ευχαριστίες της στην κυβέρνηση «που με στήριξε σε αυτό το έργο και μπορεί αυτό να στοιχήσει εκλογικά γιατί είναι ένα έργο που δεν είναι δημοφιλές».
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, εξήρε «την προσωπική επιτυχία της Τασίας Χριστοδουλοπούλου το γεγονός ότι δεν μιλάμε για λαθρομετανάστες, αλλά για πρόσφυγες. Το υπουργείο έχει κάνει πολύ καλή δουλειά», ενώ υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε με διεθνοποίηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με την προσπάθεια να θεραπεύσουμε όσες από τις πληγές μπορούμε, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων, να ανατρέψουμε την αντίληψη ότι είναι παράνομοι, γιατί παράνομο είναι να μην ανοίγεις τα σύνορα και να μην περιθάλπτεις τους πρόσφυγες». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων προσπαθώντας να κρατήσουμε μια ισορροπία με την εξ αντικειμένου όχληση που προκαλείται στους ντόπιους πληθυσμούς, καθώς οι τοπικές κοινωνίες δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων».