Για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κατάσταση που διαμορφώνεται με τους «αντάρτες» στο κόμμα του μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη και από την υπογραφή του τρίτου σκληρού μνημονίου, εκτιμά σε σημερινό της δημοσίευμα η ιστοσελίδα Politico.
Η αναμέτρηση με τους αντάρτες της Αριστερής Πλατφόρμας μοιάζει αναπόφευκτη τον Σεπτέμβριο, αν όχι νωρίτερα. Πίεση ασκεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της στις 20 Αυγούστου, σημειώνει η Politico, τονίζοντας τη διάσταση απόψεων που καταγράφεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα κομματικά όργανα, όπως η Κεντρική Επιτροπή.
«Η πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σοκαρισμένη και απογοητευμένη. Προσωπικά, έκλαψα», δηλώνει η 31χρονη Όλγα Κλείτσα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ επί πολλά χρόνια. «Δεν προέβλεψα ότι θα κατέστρεφε το κόμμα, γιατί αυτό κάνει. Καταστρέφει την αριστερά».
Όπως σημειώνει το Politico, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν πάντοτε διαφορετικές απόψεις, ένας συνδυασμός αριστερών ομάδων που περιλάμβανε μαοϊστές, οικολόγους, κεντροαριστερούς. Η νέα συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, όμως έχει διχάσει το κόμμα: υπάρχουν αυτοί που μοιράζονται τον πραγματισμό του Τσίπρα και αυτοί που θεωρούν ότι οι αρχικές αξίες του κόμματος χάνονται, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο Τσίπρας δεν έχει ασκήσει άμεση κριτική στον Λαφαζάνη, παρόλο που έχει αμφισβητήσει τις «σουρεαλιστική» στάση βουλευτών που πιστεύουν ότι μπορούν να κρατήσουν τη βουλευτική τους έδρα και να ψηφίζουν ταυτόχρονα κατά των μέτρων.
«Φτάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο», εκτιμά η πολιτική αναλύτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Ελένη Παναγιωταρέα. «Κάποια στιγμή ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει κάτι με τους διαφωνούντες».
Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως μια εκλογική διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, δίνοντας στον Τσίπρα τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κόμμα του.
Στο τέλος, γράφει η Politico, ο πραγματισμός μπορεί να επικρατήσει. Πολύ πριν εκλεχθεί τον Ιανουάριο, ο ίδιος ο Τσίπρας είχε διαφοροποιηθεί από τους αριστερούς ιδεολόγους. Σε μια επίσκεψή του στο Λονδίνο, το 2013, είχε δηλώσει: «Δεν είμαστε ουτοπιστές. Ξέρουμε ότι για να αλλάξουμε την κατάσταση, χρειαζόμαστε τους ιδεολόγους και τους οραματιστές, αλλά και τους σκληρούς πραγματιστές».