Τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και της παράτασης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εργοδοτικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ) και τη ΓΣΕΕ.

Η συνάντηση έγινε ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, με στόχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, να διαμορφωθεί μια κοινή άποψη με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να προστατευθεί κατά το δυνατόν ο κόσμος της εργασίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας την παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ η ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ζήτησαν να γίνουν πιο ελαστικά τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασίας. Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να απαντήσει εν καιρώ και αφού προηγουμένως μελετήσει τα θέματα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Ο συμβολισμός της σημερινής συνάντησης αλλά και η πρακτική της σημασία είναι να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας ως χώρα -με αναφορά σε αυτό που και το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής περιγράφει ως βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης- για να προστατέψουμε όσο μπορούμε στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερα δυσμενούς ισορροπίας δυνάμεων τον κόσμο της εργασίας» ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ενέταξε τη σημερινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους σε ένα κοινό πλαίσιο συμβολικής σημασίας μαζί με τις άλλες δυο κινήσεις στις οποίες προέβη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Η πρώτη» όπως είπε «ήταν το μπλοκάρισμα των ομαδικών απολύσεων στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Η άλλη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, είναι η συμμετοχή μου σε τριμερή συνάντηση που αφορά στην παράνομη απόλυση συνδικαλιστή για συνδικαλιστική δράση».

«Υπάρχουν δύο επίπεδα στα οποία πρέπει αναγκαστικά να κινηθούμε» συνέχισε ο υπουργός Εργασίας. «Μετά την εφαρμογή σχεδόν πέντε ετών μνημονιακών πολιτικών και οικονομικής κρίσης, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει οδηγηθεί στην ανεργία και ακόμα μεγαλύτερο στα όρια της φτώχειας. Επίσης αντιμετωπίζουμε μια πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, της απορρύθμισης, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Υπάρχει, όμως, και το ζήτημα της εφαρμογής ακόμα και αυτής της λειψής νομιμότητας» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα από κοινού με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατά την οποία θα εξαγγείλει επιπλέον μέτρα για την καταστολή της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

«Δυστυχώς ό,τι είχαμε επισημάνει από την ανάληψη των καθηκόντων αυτής της κυβέρνησης, αλλά και στην προηγούμενη ηγεσία, οι χειρότεροι φόβοι μας, γίνονται πραγματικότητα. Οι καλές προθέσεις φάνηκε ότι δεν αρκούσαν, γιατί οι πιστωτές αμφισβητούν όλες τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων» ανέφερε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, ζήτησε από τον υπουργό στο διάστημα των διαπραγματεύσεων να παραμείνει σε ισχύ η Εθνική Γενική Συλλογή Σύμβαση Εργασίας και πρόσθεσε ότι «επ’ ουδενί δεν πρέπει να αποδεχθεί η κυβέρνηση την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την εισαγωγή του lock-out στην εθνική νομοθεσία».