Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού αναδεικνύει τις αστοχίες στις προβλέψεις της κυβέρνησης και τις αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου.

«Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Όσον αφορά τα έσοδα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών επεσήμανε πως για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2011 αποκλίνουν σταθερά από τον προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό στόχο κατά 2,16 δις ευρώ ή 11,8%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα έσοδα από τους άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 7,1% και από τους έμμεσου φόρους κατά 7,1%. Την ίδια ώρα οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 6,4% το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις πρωτογενείς δαπάνες να είναι αυξημένες κατά 4,3%, έναντι στόχου για αύξηση κατά 1,9%.

Πολλά ασφαλιστικά ταμεία μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σταϊκούρα, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεών τους και αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο έτος.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δαπάνες του είναι μειωμένες κατά 47,3%, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%. Σύμφωνα με τη ΝΔ η κυβέρνηση συνεχίζει να στερεί πόρους από την οικονομία για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.

Τέλος δραματική είναι η διεύρυνση του ελλείμματος το οποίο αυξήθηκε κατά 12,7% το πρώτο πεντάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%. Μάλιστα το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 49% το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ότι χωρίς τη λήψη επιπλέον μέτρων τα ελλείμματα θα διατηρηθούν στο επίπεδο του 10,4%-14,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2015 και το χρέος θα διαμορφωθεί κοντά στο 200% του ΑΕΠ το 2015.

«Και όμως η κυβέρνηση συνεχίζει μέσα και από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο να υιοθετεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Και μάλιστα αυξάνει τη δοσολογία της. Αποδεικνύει έτσι ότι έχει πάρει διαζύγιο με το χρόνο και την πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.