Κορυφαίος υπουργός, βλέποντας το νέο υπουργικό συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίασή του την Παρασκευή το μεσημέρι, έκανε την εξής παρατήρηση: «Η νέα κυβέρνηση είναι πιο πολιτική, με την έννοια ότι δεν συμμετέχουν σ’ αυτήν διάφοροι σύμβουλοι του πρωθυπουργού και τεχνοκράτες, είναι πιο ενωτική γιατί συμμετέχει το όλον ΠΑΣΟΚ και δείχνει ικανή ν’ ανταποκριθεί σ’ οποιοδήποτε δύσκολο σενάριο».

Το δύσκολο σενάριο για το συγκεκριμένο στέλεχος είναι αυτό των πρόωρων εκλογών. Βεβαίως το ξορκίζουν στο μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο δεν μπορούν να το αποκλείσουν. Αν μάλιστα οι συνθήκες βελτιωθούν στην κοινωνία και στην κοινοβουλευτική ομάδα και αν οι δημοσκοπήσεις γίνουν πιο ευνοϊκές για το ΠΑΣΟΚ, τότε στην κυβέρνηση θα αρχίσουν να το αντιμετωπίζουν με λιγότερο φόβο.

Για να φτάσουν όμως τα πράγματα σ’ αυτό το σημείο πρέπει: το επόμενο διάστημα να μην υπάρξει κάποια δυσάρεστη για την κυβέρνηση έκπληξη στις ψηφοφορίες στη Βουλή, να ηρεμήσει η κοινοβουλευτική ομάδα, να μειωθεί η πίεση που ασκεί το κίνημα των «αγανακτισμένων» και βεβαίως να κάνουν πράξη οι εταίροι μας τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στον πρωθυπουργό. Με άλλα λόγια πρέπει να συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ των συμφερόντων της κυβέρνησης. Απίθανο; Μάλλον. Πάντως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Όπως αναφέρει σήμερα το κεντρικό θέμα της «Ελευθεροτυπίας», το πρώτο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να περάσει αναίμακτα τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Τρίτη τα μεσάνυχτα. Στο μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. Το δεύτερο στοίχημα έχει να κάνει με τη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.
Αμέσως μετά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν θετικά.

Το ερώτημα είναι αν η τριπλέτα του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να πετύχει στο δύσκολο έργο της. Οι αμφιβολίες καραδοκούν γιατί στην κορυφή του σχήματος βρίσκεται ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος διαφωνεί με πλευρές του μνημονίου, όχι όμως με τη φιλοσοφία του και πλαισιώνεται από τον Φ. Σαχινίδη, έναν εκ των συντακτών του μνημονίου, και τον Π. Οικονόμου, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να καταγγείλει το μνημόνιο.