Νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές εμφανίστηκαν στο πολιτικό προσκήνιο τις τελευταίες ώρες μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ δεν πρόκειται να γίνει νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί. Αυτό που έχει σημασία είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις. Δεν θα δεχθώ να μην υπάρξει η δεδηλωμένη στην ψηφοφορία. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του», θέτοντας προ των ευθυνών τους, τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρωθυπουργός με την συγκεκριμένη τοποθέτηση του ταρακούνησε και την ΚΟ των ΑΝΕΛ, αφού όπως έχει ξεκαθαρίσει «δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού», με τα σενάρια να μιλούν πως σε περίπτωση που χαθεί απόψε η δεδηλωμένη θα έχουμε πρόωρες εκλογές μέσα στον Αύγουστο.

Το σενάριο των εκλογών όμως αυτήν την στιγμή δείχνει απίθανο, αφού απόψε την  εξουσιοδότηση  για διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα την πάρει η κυβέρνηση με τις ψήφους από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και με το «χαρτί» αυτό θα προσπαθήσει να κλείσει τη συμφωνία. Πώς μπορεί όμως κάποιος που έχει φέρει μία νέα συμφωνία στη χώρα και έχει περάσει τη δίκη του πρόταση ως νόμο του Κράτους να «πέσει» και να πάει σε εκλογές; Αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και το πιο πιθανό είναι να ξανακερδίσει τις εκλογές. Και μετά τι;

Θα ξαναέλθει στην εξουσία και θα εφαρμόσει ξανά τα μέτρα τα οποία θα συμφωνήσει με τους δανειστές και τα οποία τον είχαν οδηγήσει στην παραίτηση;

Όλα δείχνουν πως το ενδεχόμενο εκλογών λειτουργεί ως «μπαμπούλας» για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.