Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν ένα κοινό, καλύτερο μέλλον, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται σε αθηναϊκό ξενοδοχείο.
«Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θα αρνηθεί τον εαυτό της. Για αυτό δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θα αρνηθεί την Ελλάδα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Σχετικά, ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε σειρά δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου, που θέλουν το μέλλον της Ευρώπης να βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, υπενθύμισε την ρήση των επιχειρηματιών ότι «η κρίση είναι το άλλο όνομα της ευκαιρίας» και εκτίμησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε σταυροδρόμι, με δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον της: «Θα συνεχίσουμε σε μια ανοιχτή Ευρώπη με ισονομία, ή θα αρκεστούμε σε μια οικονομική εκδοχή της Ευρώπης;». «Ο τρόπος που η Ευρώπη θα χειριστεί την κρίση της Ελλάδας, θα καθορίσει και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit, δεν θα είναι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές (…). Η λιτότητα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν. Το χρέος δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα της Ελλάδας. Εάν δείτε τα ελλείμματα των χωρών της περιφέρειας της Ευρώπης, αντιστοιχούν περίπου στα πλεονάσματα που παρουσιάζουν οι χώρες στην καρδιά της Ευρώπης», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε:
«Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, σε μια Ευρώπη πιστή στις παραδόσεις της και το ευρωπαϊκό μοντέλο. Αρνιόμαστε μια Ευρώπη όπως την έχουν φανταστεί οι τραπεζίτες. Οι προτάσεις μας περιλάμβαναν σκληρά μέτρα γιατί δεν θέλουμε δημοσιονομική εκτροπή. Η διαφορά τους από τα μνημόνια, είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών», είπε. Στο πλαίσιο αυτό, «η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ρύθμιση για το χρέος. Θέλουμε μεταρρυθμίσεις 200%, όχι επειδή το ζητούν οι εταίροι μας αλλά επειδή το έχει ανάγκη το δικό μας κράτος. Είναι μεταρρύθμιση η εμμονή των εταίρων στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας; Το μοντέλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί τη βάση συζήτησης. Δεν νοείται κράτος που έχει λαϊκή κυριαρχία να μην μπορεί να μεταβάλλει το εργατικό του δίκαιο» παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος. Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός στηλίτευσε ως «προσβολή» την αποβολή του Γ. Βαρουφάκη από το Eurogroup, για να σημειώσει πως «ανάμεσα στα υπόλοιπα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
«Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να μεταρρυθμίσει το κράτος. Ξέρουμε τη γραφειοκρατία, τον υπερβολικό νομικισμό, τις πελατειακές λογικές. Το κράτος βολευόταν με αυτό το σύστημα διαπλοκής. Ήθελε να μην είναι η αγορά ο τρόπος πλουτισμού αλλά η σχέση με το κράτος» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός. «Πρώτη τομή για τον εξορθολογισμό είναι το νομοσχέδιο που συνδέει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη στοχοθεσία και τις προαγωγές. Περιλαμβάνει καινοτομίες όπως αξιολόγηση 360 μοιρών με υφιστάμενους να αξιολογούν προϊστάμενους. Η αποτελεσματικότητα δεν είναι αντίθετη με τη δημοκρατία. Προβλέπουμε παράλληλα μηχανισμούς ελέγχου από την κοινωνία. Πραγματική μας θέληση η μεταρρύθμιση του κράτους» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.