Την επαναβεβαίωση της εθνικής συνεννόησης για την άμβλυνση των διαφορών που απομένουν με τις Βρυξέλλες επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει από την επομένη του ηχηρού «Όχι» του δημοψηφίσματος, ότι έχει στο πλευρό του το μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ως μέσο πίεσης για την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες βλέπουν με θετικό μάτι την εθνική συνεννόηση, με αποτέλεσμα να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση και ο Έλληνας πρωθυπουργός για να υπερκεραστούν οι διαφωνίες και να υπάρξει αίσιο τέλος εντός της νομισματικής ένωσης.
Έτσι, αμέσως μετά την προσγείωσή του στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς για το αίτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση στον ESM για νέο πακέτο βοήθειας αλλά και για την πρόθεση μέχρι το πρωί της Πέμπτης να έχουν κατατεθεί οι πλήρεις και συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η σαφής δέσμευση για τη χρηματοδότηση της χώρας και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το μεσημέρι της Τετάρτης κυκλοφόρησε έντονα η πληροφορία για άτυπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την οποία ωστόσο «ενταφίασε» με την ομιλία του στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ο μεταβατικός πρόεδρος της Συγγρού, Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ζήτησε ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.
Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε κατά μόνας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη θετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος στη γαλλική βουλή αρνήθηκε την εκδοχή ενός Grexit.
Εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο ενημέρωσε για τα βήματα που έχουν γίνει για τη συμφωνία μέσα από το αίτημα για τριετές πρόγραμμα στον ESM.
«Μέχρι στιγμής αυτά που αποφασίσαμε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπηρετούνται από την κυβέρνηση. Θα ξαφνιαστώ αν έχουμε άλλο αποτέλεσμα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που χαμογελάνε με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του Μαξίμου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η ενημέρωση που έκανε ο κ. Τσίπρας τηλεφωνικά και στην Φώφη Γεννηματά.
«Πόρτα» Μεϊμαράκη στην άτυπη συνάντηση πολιτικών αρχηγών
«Εγώ δεν πρόκειται να ανταποκριθώ σε αίτημα είτε για κλειστή είτε για ανοιχτή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών» σημείωσε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απορρίπτοντας το σενάριο για άτυπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα, μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Στρασβούργο για τη συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Τον καλώ έρθει να κάνει προ ημερησίας στη Βουλή» σημείωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ σε ειρωνικό ύφος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να έρθει ο χαρούμενος να μας πει τι ακριβώς θέλει»
«Να μας πει με ειλικρίνεια, να ξέρουμε τι θέλει για να ξέρουμε σε τι μπορούμε να ανταποκριθούμε» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εν συνεχεία κανόνισε να επισκεφθεί τον ΠτΔ το πρωί της Πέμπτης.
Παράλληλα, κλιμάκιο βουλευτών της Ν.Δ. με εντολή του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Κωστή Χατζηδάκη. Στοκός του ταξιδιού στην βελγική πρωτεύουσα είναι να συναντήσουν ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να βοηθήσουν τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας.
Μαξίμου: Να μην ακολουθεί το παράδειγμα Σαμαρά ο Μεϊμαράκης
Κυβερνητική αντίδραση προκάλεσε το αίτημα της ΝΔ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζητάει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σήμερα, ενώ γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το Στρασβούργο αργά το βράδυ. Την ίδια στιγμή, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως σήμερα αναζητήσει τηλεφωνικά τον κ. Μεϊμαράκη για να τον ενημερώσει και να έχει συνάντηση μαζί του, ο τελευταίος δεν έχει αποκριθεί.
Ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να δέχτηκε κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι όμως αδιανόητο να προβαίνει σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Ας μην ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Σαμαρά», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.