«Είναι ώρα μάχης και δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Έξαρχο, θα δοθεί ακολούθως ο λόγος και στους βουλευτές.
«Ο τόπος βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής» είπε, «πήραμε όλοι μαζί στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Δίνουμε 20 μήνες τώρα τη μάχη. Η χώρα χρειάζεται αλλαγές και τις πραγματοποιούμε.
Όπως είπε, είχαμε τρία μεγάλα στοιχήματα:
Αντιμετώπιση μεγάλου χρέους και ελλειμμάτων και πρόσφατα είχαμε και μια μεγάλη υποβάθμιση
Μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται και χρειαζόταν η χώρα εδώ και χρόνια, που δημιούργησαν τα συμπτώματα των ελλειμμάτων
Να παλέψουμε εμείς τις συνθήκες στη διεθνή σκακιέρα. Να παίξει η Ελλάδα το ρόλο της στο εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ιδιοτέλεια των οίκων αξιολόγησης, το παιχνίδι των κερδοσκόπων, τους φορολογικούς παράδεισους. «Το διεθνές τραπεζικό σύστημα είναι αδιαφανές, αδύναμο. Και κακοφωνία – αμηχανία ακόμη και μέσα στην ίδια την ΕΕ. Λάθη στην ΕΕ και στον τρόπο που χειρίστηκαν αυτήν την κρίση, μέσα σε μία πρωτοφανή κατάσταση», είπε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσω και σήμερα με την κ. Μέρκελ για το πρόγραμμα-μαμούθ της Ελλάδας, για τη διαχείριση του χρέους της χώρας μας. «Για να μπορέσουμε να μιλάμε για τη διευθέτηση αυτού του βάρους, συζητήσαμε και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να φτάσουμε σε πλεόνασμα».
«Η συμφωνία δεν έχει κλείσει. Έχουμε μπροστά μας κρίσιμη διαπραγμάτευση», τόνισε.
Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο Σαρκοζί αναφέρεται σήμερα στις ευθύνες που έχει μπροστά της ολόκληρη η Ευρώπη. Μάλιστα έκανε αναφορά και στη δήλωση του γάλλου προέδρου ότι «είτε θα γράψει η Ευρώπη ιστορία είτε η ιστορία θα ξεγράψει την Ευρώπη».
«Ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Χρειαζόμαστε ενότητα. Τους καλώ όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και πνεύμα συμβιβασμού», τόνισε προσθέτοντας ότι «η απάντηση στις φουρτούνες γύρω μας είναι η σταθερότητα. Πρώτα απ’ όλα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα για το επόμενο διάστημα που μπορούμε να επιτύχουμε πολλά».
Μάλιστα, μίλησε και για αδικίες σε κάποιους που πληρώνουν σήμερα τα «λάθη τους παρελθόντος».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε. Εγώ και όλη η ΚΟ είμαστε παρόντες και θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Και ξέρω τις δυσκολίες τις δικές μου και του κάθε βουλευτή. Θα στηριχτώ πάνω σας για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτή την ευθύνη δεν την απεμπολούμε».
«Πρότεινα στους αρχηγούς των κομμάτων συναίνεση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας, ακόμα και αν χρειαστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων», είπε εξαπολύοντας βολές προς το Σαμαρά για το «ναυάγιο» της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη, αλλά η ευρύτερη συναίνεση θα έδινε επιπλέον διαπραγματευτική δύναμη, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. Όταν άλλα κοινοβούλια αποφασίζουν με ευρύτατη πλειοψηφία να δανείσουν την Ελλάδα, δεν μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να μη μπορούμε να συνεννοηθούμε, είπε εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρότεινε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.
«Εγώ, ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντα έβαζα το συμφέρον το συμφέρον του τόπου πάνω από όλα», ανέφερε πως είπε στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τορπίλισε τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας με επικοινωνιακή διαχείριση και θέτοντας δημοσίως όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί.
«Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ», είπε επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης και υποβολής αιτήματος για ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του για δημοψήφισμα για σειρά θεσμικών αλλαγών, ενώ τονίζει την ανάγκη για δίκαιο φορολογικό σύστημα «ώστε να πείσουμε τους εταίρους μας».
«Βάζω το συμφέρον της χώρας πάνω απ’ όλα και το αποδεικνύω», λέει και τονίζει ότι «ο ελληνικός λαός θα ωφεληθεί» αν συναινέσουμε όλοι στις αλλαγές.
«Εγώ δίνω τις μάχες» τονίζει και επαναλαμβάνει ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση και μετά θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Αυτό δε σημαίνει ότι η τωρινή κυβέρνηση δε έχει κάνει σημαντικό έργο», λέει παραδεχόμενος όμως λάθη και καθυστερήσεις. Υπόσχεται ότι η επόμενη κυβέρνηση δε θα κάνει λάθη.
«Στέκομαι μπροστά σας με το θάρρος του πρωθυπουργού», αναφέρει. «Ο τόπος περνάει ώρες κρίσιμες και το ζητούμενο είναι η σταθερότητα».
«Την εξάρτηση που ζούμε τώρα από τους πιστωτές μας – όσο καλοί και να είναι – δε θέλουμε να την ξαναζήσουμε. Τώρα είναι η ώρα για αλλαγές. Πρέπει να πούμε «ναι» στις αλλαγές, εμείς οι ίδιοι. Είναι το ιστορικό μας χρέος», τονίζει.
Υπάρχουν παραγωγικές δυνάμεις που ασφυκτιούν και πρέπει να τις απελευθερώσουμε, λέει ο πρωθυπουργός.
Έχω εμπιστοσύνη στην ΚΟ στο κίνημά μας. Μπορείτε να στηριχτείτε σε εμένα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, για το «μέλλον της νέας γενιάς».
Τέλος, προσπαθώντας να κλείσει τον κύκλο της εσωστρέφειας τόνισε ότι «θέλουμε το οξυγόνο της κριτικής».