Την ελπίδα να βρεθούν λύσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητηθούν τρόποι εξόδου από την κρίση.
«Παρ’ ότι η Ελλάδα ψήφισε “όχι” στο χθεσινό δημοψήφισμα, ελπίζω η πολιτική και οικονομική σοφία να επικρατήσει στο τέλος και να βρεθούν λύσεις που σημαίνουν “ναι” στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητηθούν τρόποι εξόδου από την κρίση» ανέφερε ο πρόεδρος της Ρουμανίας σε δημοσίευση στη σελίδα του στο Facebook, στη ρουμανική γλώσσα.
Ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Μιχάι Τουντόσε τόνισε ότι η Ρουμανία θα πρέπει να ενισχύσει την εταιρική σχέση με την Ελλάδα.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και να συσφίξουμε τις σχέσεις. Ενδυναμώνουμε την εταιρική σχέση που έχουμε με την Ελλάδα. (…) Ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν βασίστηκε ποτέ σε μια ανοικτή τράπεζα ή σε ένα ΑΤΜ. Ο τουρισμός θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και πιστεύω ότι θα είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» τόνισε ο κ. Τουντόσε, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα.
Επισήμανε ότι προς το παρόν μόνον εικασίες γίνονται σχετικά με το τι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, στο οποίο οι Έλληνες έπρεπε να αποφασίσουν, αν η χώρα τους αποδέχεται ή απορρίπτει τη συμφωνία που προτάθηκε από τους διεθνείς πιστωτές (την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για μια δημοκρατική έκφραση μιας χώρας. Τα πράγματα οξύνθηκαν πολύ, σαν να κρινόταν από το δημοψήφισμα αν οι Έλληνες θα πληρώσουν τα χρέη ή όχι. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ψήφισαν κατά πόσο συμφωνούν ή όχι με το σχέδιο που προτάθηκε από τις ευρωπαϊκές ή διεθνείς χρηματοπιστωτικές αρχές. Εδώ η απάντηση ήταν ‘όχι’. Αντιλαμβάνομαι ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για έναν άλλο τρόπο να πληρώσει τα χρέη» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας.
Ο κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη έχει αυξηθεί δραματικά, αλλά συνιστάται ακόμη αισιοδοξία, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος και πρώην Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Πολυγλωσσίας, Λέονταρντ Όρμπαν, προσθέτοντας ότι τα κράτη- μέλη της ΕΕ θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αποφευχθεί το σενάριο του Grexit.
«Μπορώ να σας πω, ως προσωπική άποψη, ότι αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη έχει αυξηθεί σημαντικά. Όμως, πιστεύω ότι όλα τα κράτη- μέλη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο. Αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί. (…). Πρέπει να μείνουμε αισιόδοξοι, πρέπει να εξετάσουμε κάθε τρόπο ώστε να αποφευχθεί έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη» επισήμανε ο κ. Όρμπαν σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI.
Ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ εξέφρασε την άποψη ότι η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δεν λύνει το πρόβλημα στην Ελλάδα.
«Ας πούμε ότι (η παραίτηση) διευκολύνει, αλλά δεν λύνει (το πρόβλημα), γιατί στο τέλος θα υπάρξουν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις. Έχει συγκληθεί ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, μια Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών-κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Θα υπάρξει ένα πολιτικό μήνυμα, αν και δεν είναι εύκολο να αποσταλεί ένα τέτοιο πολιτικό μήνυμα για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, στο τέλος θα υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη διαδικασία. Κατά τη γνώμη μου, συμφωνία με τον έναν τρόπο ή τον άλλο θα πρέπει να εξευρεθεί έως τις 20 Ιουλίου, όταν ένα άλλο κομμάτι του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας καθίσταται απαιτητό» είπε ο κ. Ορμπάν.
Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος, αλλά η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να παραιτηθεί, δήλωσε χθες ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου.
Ο Τραϊάν Μπασέσκου υποστήριξε επίσης ότι «η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα αρνούμενη να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην Ευρώπη».
«Υπάρχουν πολλές άλλες υπερχρεωμένες χώρες- η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία. Αν νικήσει το πείραμα Τσίπρας, όλες οι άλλες χώρες θα μπορούν εύκολα να πουν ότι δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα, επειδή οι πολίτες τους δεν θέλουν. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρχει.. σε ένα διεθνές σύστημα δικαίου και σε ένα οικονομικό σύστημα, όπου τα χρήματα που δανείζεσαι δεν είναι χρήματα κάποιου συγκεκριμένου, αλλά τα χρήματα κρατών» είπε ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας.