Συνεχίστηκε σήμερα – με τη β’ ανάγνωση – η εξέταση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής και κατ’ άρθρο κατά πλειοψηφία. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης αναφέρθηκε σε μια σειρά από διορθώσεις που εξετάζονται για επιμέρους θέματα με στόχο οι διατάξεις να είναι πιο πλήρεις. Συμφώνησε ότι το σχέδιο νόμου δεν είναι «μίνι» ασφαλιστικό αλλά, όπως είπε, μετά από αυτό έρχεται συνταξιοδοτικό για το Δημόσιο από τον κ. Μάρδα, μέσα στις επόμενες μέρες. Σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι είναι καλύτερα να δίνονται ανά δίμηνο, όπως έχουν ζητήσει διάφοροι φορείς, προκειμένου να καλύπτει κανείς τις προτεραιότητές του. Εξάλλου, όπως δήλωσε, ο τίτλος «ΑμεΑ» θα αλλάξει σε «Άνθρωποι με αναπηρία», όπως ζητήθηκε από φορείς κατά την ακρόασή τους από την Επιτροπή.
Επιπλέον, ο κ. Στρατούλης έκανε δεκτή την τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Λεουτσάκος, Πετράκος, Σταθάς, Χαραλαμπίδου) σχετικά με την παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την 31η Ιουλίου. Όπως ανέφερε ο κύριος Στρατούλης, η τροπολογία γίνεται δεκτή εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων και προκειμένου να αποφευχθεί αδυναμία εξυπηρέτησής τους.
Εξάλλου, κατά την παρέμβαση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος άσκησε κριτική στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, σχετικά με τη χθεσινή αναφορά του ότι «το παιχνίδι τέλειωσε» («the game is over»). Όπως σημείωσε ο κ. Πετράκος, αυτή την στιγμή που κορυφώνονται οι εκβιασμοί από την πλευρά των δανειστών, η κυβέρνηση φερνει στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο για να καταργήσει μνημονιακούς νόμους και να ανακουφίσει κόσμο που υπέφερε από τις πολιτικές των μνημονίων. «Απέναντι στον κ. Τούσκ που χθες ανερυθρίαστα είπε ότι «το παιχνίδι τελείωσε» εμείς απαντάμε και με αυτό το νομοσχέδιο» επεσήμανε ο κ. Πετράκος.
Εξάλλου, ο κ. Πετράκος ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός και αυτή η κυβέρνηση έχει πρόγονους μεγάλους αγωνιστές και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει δυνατότητες, μπορεί να ζήσει, να επιβιώσει, και να μεγαλουργήσει».
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει πολλά θετικά αλλά η ΧΑ εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσο όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν και ζήτησε κάποιες διευκρινήσεις για συγκεκριμένα άρθρα.
Κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο νόμου άσκησε ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας (Το Ποτάμι) σημειώνοντας ότι δηλώνει παλαιοκομματισμό το να μπαλώνεις την κουρελού των προηγούμενων χωρίς να έχεις καταθέσει ένα συνολικό πλαίσιο για το θέμα του ασφαλιστικού. Και αναρωτήθηκε αν έχουν σημασία τα «μπαλώματα» αυτά, ακόμα κι αν είναι δίκαια, τη στιγμή που αύριο, όπως είπε, μπορεί να έχουμε ένα άλλο «χαλί» κάτω από τα πόδια μας.
Σχολιάζοντας την εκ νέου ένταξη των τεχνικών Τύπου στα βαρέα επαγγέλματα, άφησε αιχμές ότι αποτελεί ρύθμιση πελατειακού χαρακτήρα και τάχθηκε υπερ του να εξεταστεί συνολικά ο νόμος για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Εξάλλου, ο κ. Μπαργιώτας ήταν κατηγορηματικός ότι οι πρόωρες συντάξεις πρέπει να σταματήσουν και ότι η υποστήριξη της μητρότητας χρειάζεται όταν τα παιδιά είναι μικρά και δεν πάνε σχολείο.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Θανάσης Βαρδαλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Όπως είπε, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την πρόταση των δανειστών ως εκβιασμό, αλλά παράλληλα αναζητεί λύση με αυτούς τους εταίρους που μας εκβιάζουν. Και συμπλήρωσε ότι «ο εκβιασμός υπάρχει από την κυβέρνηση και τους εταίρους, οι οποίοι εκβιάζουν το λαό να αποδεχτεί μια αντιλαϊκή συμφωνία, που θα σφάζει παραπέρα τα λαϊκά στρώματα.
Σχετικά με τα κλιμάκια ελέγχου της εισφοροδιαφυγής, ο κ. Βαρδαλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη ουσιαστική δουλειά, καθώς όπως είπε «θα βρείτε στα νησιά, τώρα που είναι καλοκαίρι, μερικά μπαρ που δεν θα έχουν δηλώσει εργαζόμενους και μερικούς γιατρούς και η κατάσταση θα είναι μετά το καλοκαίρι ακόμα χειρότερη».
Το σχέδιο νόμου καλύπτει σημαντικά θέματα αλλά δεν αποτελεί συνολική ρύθμιση των θεμάτων του ασφαλιστικού, και σίγουρα δεν είναι «μίνι ασφαλιστικό» όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο, ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε (με τους βουλευτές Λεωνίδα Γρηγοράκο και Δημήτρη Κωνσταντόπουλο) με την οποία προτείνεται η ανάκτηση της λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ και η υπαγωγή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, με ταυτόχρονη απένταξή τους από το ΕΣΥ.
Η προτεινόμενη τροπολογία έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, την ουσιαστική αποκατάσταση της λειτουργίας τους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν ως κοινωνικές δομές εκπαίδευσης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.