«Μπορούμε να γίνουμε και πάλι δυνατοί, μπορούμε να είμαστε ξανά περήφανοι, αρκεί να δουλέψουμε μαζί. Την Κυριακή να υπάρξει μία καθαρή εντολή» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απευθύνοντας προσκλητήριο στη βάση της δημοκρατικής παράταξης να ψηφίσει την Κυριακή για νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το παλιό και χρειάζεται ενιαία συγκρότηση και έκφραση της Κεντροαριστεράς, συμπλήρωσε, τονίζοντας την ανάγκη να διαμορφωθεί μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Κυρία Γεννηματά, την Κυριακή καλούνται τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να εκλέξουν τη νέα ηγεσία του. Τι σηματοδοτεί η δική σας υποψηφιότητα;
Καταρχήν, καλούνται όλοι όσοι νοιάζονται για το ΠΑΣΟΚ και για την Κεντροαριστερά να έρθουν να ψηφίσουν για τον πρόεδρο, όχι μόνο τα μέλη. Είναι μία ανοιχτή ψηφοφορία και θέλω να απευθύνω ένα κάλεσμα σε όλους όσους πορεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και σε όλους όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτόν τον χώρο, να έρθουν. Η συμμετοχή τους έχει πολύ μεγάλη αξία. Δίνει δύναμη στο εγχείρημα που πρέπει να ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα. Η υποψηφιότητά μου συνδέεται με το εγχείρημα αυτό, την προσπάθεια δηλαδή ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Να μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γυρίσει σελίδα, πρέπει να αλλάξει, πρέπει να κάνει μία νέα αρχή με νέο πρόεδρο, με νέα ηγεσία και νέα συλλογικότητα. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει από την ιστορική πορεία του να υπερασπιστούμε, να τα αναδείξουμε. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπερήφανο γιατί άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδας, έχτισε το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, τεράστιες υποδομές σε όλη τη χώρα, έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Από την άλλη μεριά, είναι προφανές ότι υπάρχουνε και μεγάλες αδυναμίες. Έχουμε κάνει επί χρόνια αυτοκριτική. Νομίζω κανένας άλλος δεν έχει κάνει τόσο σκληρή αυτοκριτική. Δεν θέλουμε να πούμε ένα «συγγνώμη κάναμε λάθος». Δεν ζητάμε αθώωση γι’ αυτά που έγιναν. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε και να αποφασίσουμε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν. Επομένως, τώρα πρέπει να κάνουμε ρήξη με τον κακό μας εαυτό, με ό,τι μάς πόνεσε σε όλη αυτήν τη διαδρομή, που πριν από όλα είναι οι πελατειακές σχέσεις, το κομματικό κράτος, η γραφειοκρατία που συντηρεί τη διαφθορά.
Εφόσον τη Δευτέρα το πρωί εκλεγείτε, ποιες θα ήταν οι πρώτες πρωτοβουλίες που θα πάρετε στην κατεύθυνση που μου περιγράψατε;
Έχω καταθέσει στο συνέδριο μία πολύ συγκεκριμένη εισήγηση, έναν οδικό χάρτη ενεργειών. Θεωρώ ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να πάρει μία διπλή εντολή. Η μία πλευρά να αφορά στο εσωτερικό του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πια οργάνωση, πρέπει να ανασυγκροτηθεί οργανωτικά σε όλη την Ελλάδα, χωρίς καθυστέρηση, ως κόμμα ανοιχτό, συλλογικό, μαζικό, που το μέλος θα έχει δύναμη και η γνώμη του θα ακούγεται, θα έχει αξία. Ένα κόμμα με συλλογικές διαδικασίες, με δημοκρατικές διαδικασίες. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει, η δεύτερη εντολή που πρέπει να πάρει ο πρόεδρος, είναι, άμεσα, να ξεκινήσει την προσπάθεια επανασυσπείρωσης της βάσης της δημοκρατικής παράταξης, την επιστροφή στην κοινωνία και την ανάληψη πρωτοβουλιών με όμορες δυνάμεις, προκειμένου να βρούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση μίας δημοκρατικής συμπαράταξης στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.
Γιατί ο πολίτης να δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτό το εγχείρημα που περιγράφετε, τη στιγμή κατά την οποία και ο κ. Τσίπρας το εκφράζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως πιο φερέγγυος εκφραστής αυτής της αναγκαιότητας.
Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι στην κατεύθυνση που λέτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται να εκφράσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, όλα τα νομοθετήματα που έχουν έρθει μέχρι αυτή την ώρα στη Βουλή αφορούν στις συνιστώσες και είναι στη λογική της εξυπηρέτησης των πελατειακών σχέσεων, άρα, όλων αυτών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτίζεται με το παλιό ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τέλος ενός κύκλου, δεν είναι η αρχή του νέου. Γι’ αυτό είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη να υπάρχει έκφραση αυτού του χώρου. Είναι διάσπαρτος ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η παράταξη είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Ποιους αφορά; Ποιες συγκεκριμένες δυνάμεις, σήμερα, βλέπετε ότι μπορούν και να απευθυνθείτε σε αυτές;
Το κυρίαρχο είναι η βάση. Είναι οι υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία, οι παραγωγικές δυνάμεις, ο χώρος της αυτοδιοίκησης, οι κοινωνικοί εταίροι. Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται αυτήν τη στιγμή να πνίγονται από μικρά και μεγάλα συμφέροντα και δεν εκφράζονται. Γιατί ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τις συνιστώσες, η δε Νέα Δημοκρατία έχει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο ακροατήριο. Υπάρχουν, λοιπόν, υγιείς δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία, που ζητούν απεγνωσμένα κάποιον να μιλήσει γι’ αυτούς. Σε όλες τις περιοδείες στην Ελλάδα με σταματούν άνθρωποι και μου λένε, «είμαι ΠΑΣΟΚ, ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ από θυμό», «είμαι ΠΑΣΟΚ, ψήφισα Νέα Δημοκρατία από φόβο», αλλά «είμαι ΠΑΣΟΚ και θέλω εσείς να μιλήσετε για μένα, να ανασυγκροτηθείτε, να υπάρξετε ξανά για να νοιώσω ότι έχω κάποιον που ενδιαφέρεται για τα δικά μου προβλήματα, κάντε κάτι». Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη απέναντι σε όλους αυτούς τους πολίτες, τώρα που τελειώνουν οι ψευδαισθήσεις, που φαίνεται ότι δεν υπάρχει αντιμνημόνιο, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» έχει ήδη πάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη να διαμορφωθεί μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και αυτός είναι ο δικός μας στόχος.
Το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου είναι αποδέκτης μίας τέτοιας πρωτοβουλίας; Και σας ρωτώ, διότι στο πρόσφατο συνέδριο υπήρξαν αντιδράσεις εάν θα πρέπει να απευθυνθείτε προς τον κ. Παπανδρέου μετά την πρόσφατη διάσπαση και ίδρυση του κόμματός του. Εσείς τί γνώμη έχετε;
Κοιτάξτε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας στοίχισε το γεγονός ότι δεν δώσαμε ενωμένοι αυτήν τη μάχη των εθνικών εκλογών. Διαφώνησα εξ αρχής με αυτή την επιλογή. Αυτήν τη στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρος ενός άλλου κόμματος. Εγώ μιλάω για γενικό προσκλητήριο στη βάση της δημοκρατικής παράταξης, γιατί πιστεύω βαθιά ότι αυτήν τη φορά η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από κάτω. Έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Γιατί δεν είχανε τα αποτελέσματα που περιμέναμε, ενώ πολύ σοβαροί άνθρωποι το προσπάθησαν; Γιατί ξεκίνησαν από πάνω. Γιατί ξεκίνησαν ως συνεννοήσεις στελεχών, σε επίπεδο κορυφής και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Χρειάζεται η ανταπόκριση της κοινωνίας και της κοινωνικής βάσης. Απομακρυνθήκαμε από την κοινωνική βάση. Καταλαβαίνω ότι σήμερα τα ποσοστά μας είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπουν να ηγεμονεύσουμε σε αυτόν τον χώρο και μόνοι μας να καλύψουμε αυτό το κενό, γι’ αυτό δεν χρειάζεται ούτε αλαζονεία, που δείξαμε στο παρελθόν στη συνεργασία μας και το διάλογό μας με άλλα όμορα κόμματα. Χρειάζεται διάλογος, χρειάζεται να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι στη βάση της πρότασης για το σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος, την