Η χώρα μας εξετάζει την πιθανότητα να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα με επίκεντρο τη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, σε έτερο νησί του ανατολικού Αιγαίου, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ωστόσο, ο υπουργός εξηγεί ότι αυτή η πρόταση, η οποία ακόμη τελεί σε διερευνητικό στάδιο, θα υποβληθεί σε ενδελεχή επεξεργασία από τους αρμόδιους επιτελικούς φορείς του ΥΠΕΘΑ και τα εμπλεκόμενα Γενικά Επιτελεία και εφόσον κριθεί επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα, θα συνοδευτεί από τις θεσμικές διαδικασίες παρουσίασης, διαβούλευσης και κύρωσής της από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η έγγραφη απάντηση διαβιβάζεται από τον κ. Καμμένο στους βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργο Μαρίνο και Σπύρο Τάσσο, οι οποίοι είχαν καταθέσει ερώτηση με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν «ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης που εμπλέκει παραπέρα τη χώρα στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ». Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν επικαλεστεί δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο συνέδριο του Economist αλλά και απάντηση που έδωσε ερωτηθείς για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος, ειδικότερα, στην πιθανότητα μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας σε έτερο νησί του ανατολικού Αιγαίου, σημειώνει ότι είναι μία πρακτική που αφενός δύναται να αποσυμφορήσει το επιχειρησιακό έργο των ανωτέρω βάσεων, αφετέρου, να ενισχύσει έτι περαιτέρω τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Καμμένος τονίζει ότι η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, αποτελεί μία σταθερή εθνική και στρατηγική επιλογή που συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των εθνικών στόχων μας και ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση, «πολλώ δε μάλλον κατά την παρούσα χρονική στιγμή, που η εξάπλωση της διεθνούς τρομοκρατίας, της ακραίας φονταμενταλιστικής βίας και των ασύμμετρου χαρακτήρα απειλών, όπως η ραγδαία διόγκωση των κατευθυνόμενων προς την Ευρώπη μεταναστευτικών ροών, καθιστούν την Ελλάδα προπύργιο σταθερότητας στην περιοχή και αξιόπιστο πυλώνα για τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας».