Την ανάγκη λήψης «τολμηρών αποφάσεων» στην Ε.Ε. τονίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα ετών από την είσοδο της Ελλάδας στην – πάλαι ποτέ – ΕΟΚ.

Σε σχετικό ένθετο της «Καθημερινής της Κυριακής», ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει:

«Πολλές παθογένειες, όπως το πελατειακό κράτος, αντί να αντιμετωπιστούν ριζικά, επιβίωσαν. Μερικές από αυτές γιγαντώθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον ευημερίας, όπου αποφεύγονταν οι επώδυνες αλλαγές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: αν θα επιλέξει την εθνικιστική εσωστρέφεια ή την βαθύτερη ολοκλήρωση.

«Η κρίση που βιώνουμε μας απέδειξε ότι χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις που προωθούν την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, δίχως τις οποίες η ΕΕ θα είναι μια αγορά που θα άγεται και θα φέρεται από τις διαθέσεις των διεθνών κερδοσκόπων.

» Στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα είναι και θα είναι πρωταγωνίστρια».

επισημαίνοντας τα οφέλη, τις χαμένες ευκαιρίες και τις προοπτικές.

Στο ίδιο ένθετο φιλοξενείται και άρθρο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κάνει λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης και διάσταση ανάμεσα στο «Βορρά» και το «Νότο».

«Δεν είναι αλληλεγγύη να χρεώνονται με ακριβά επιτόκια οι χώρες που αγωνίζονται να λύσουν τα προβλήματά τους» τονίζει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Στο κάτω-κάτω, τα πλεονάσματα των ‘βορείων’ δεν θα υπήρχαν χωρίς τα ελλείμματα των ‘νοτίων’» γράφει ο Α. Σαμαράς και προσθέτει:

«Αν διασωθεί η Ένωση, όλοι θα κερδίσουμε. Αν η Ένωση αποδυναμωθεί κι άλλο, όλοι θα πρέπει να θυμούνται ένα πράγμα: οι ‘ανεύθυνοι του νότου τη ζημιά την έχουν πάθει ήδη. Αλλά μια αποδυναμωμένη Ευρώπη θα ζημιώσει στο εξής κυρίως τους ‘ισχυρούς του βορρά’.»