Με τη χώρα στα πρόθυρα της καταβαράθρωσης η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποκτά καθοριστική σημασία καθώς το αποτέλεσμα της -όποιο κι αν είναι αυτό- θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, το πολιτικό σύστημα την οικονομία αλλά και την κοινωνία.
Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο ρίσκο που πήρε ο Γ. Παπανδρέου ζητώντας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Μαραθώνιες συσκέψεις μέχρι αργά τα μεσάνυχτα είχαν τα επιτελεία και της κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών κομμάτων.
Ο Γ. Παπανδρέου προσέρχεται με ατζέντα συναίνεσης και ακόμα και σήμερα το πρωί οι επιτελείς του επέμεναν ότι δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές αλλά ούτε να θέσει θέμα συγκυβέρνησης.
Το ερώτημα είναι βέβαια ποια θα είναι η κίνηση του πρωθυπουργού ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για την σύσκεψη , αν δεν πάρει -και αυτό δείχνουν όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες- την πολυπόθητη συναίνεση. Ο Α. Σαμαράς ,ο καθοριστικός παράγοντας αυτής της σύσκεψης, προσέρχεται όπως βεβαιώνουν όλες οι πληροφορίες αποφασισμένος να μην μετακινηθεί από την γραμμή του «δεν θα συναινέσω στο λάθος και την καταστροφή της χώρας».
Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει αν η καταστροφή επέρχεται έτσι κι αλλιώς…. Ο πρόεδρος της ΝΔ παράλληλα απορρίπτει ,όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, κάθε «εξωθεσμική λύση», δηλαδή κυβερνήσεις συνεργασίας ή κυβερνήσεις προσωπικοτήτων.
Επιμένει δε στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου .Και ακριβώς στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ίσως κρύβεται η καθοριστική κίνηση Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός συζήτησε αν και καμιά πληροφορία δεν βεβαιώνει για το τι αποφάσισε, να προτείνει στον Α .Σαμαρά από κοινού επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και κοινή γραμμή στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.
Αν τελικά έχει προκριθεί αυτή η πρόταση τότε σαφώς θα πρόκειται για μια πρόταση… έμμεσης συγκυβέρνησης. Όπως πάντως τόνιζε χθες βράδυ κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας «και το ρίσκο αλλά και η ευθύνη όλων και του ίδιου του πρωθυπουργού που είχε την πρωτοβουλία δεν είναι μεγάλη. Είναι καθοριστική».