«Ωμό» και «χυδαίο» εκβιασμό, χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα από την Λάρισα, το δίλλημα «ή δέχεστε το μεσοπρόθεσμο ή πτωχεύετε, γυρίζετε στη δραχμή», ενώ παράλληλα μίλησε για την δημιουργία μίας «σύγχρονης βαρβαρότητας».

Η κ. Παπαρήγα προέβη στον παραπάνω χαρακτηρισμό, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, συμπληρώνοντας ότι δεν ξέρει αν επρόκειτο για δική της πρωτοβουλία ή αν έγινε σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, «πράγμα που δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση», παρατήρησε.

«Αίσχος» και «εκβιασμό» χαρακτήρισε και την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Εκβιασμός, που, όπως είπε απευθύνεται στον ελληνικό λαό για να συμπληρώσει ότι ο «εκβιαστής δεν σταματάει ποτέ».

Η κ. Παπαρήγα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Λάρισα από χθες το βράδυ, έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας ότι η διαδικασία πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και ο ελληνικός λαός έχει πτωχεύσει.

Κάλεσε δε τον λαό να αντισταθεί στην νέα καταιγίδα των μέτρων αλλά και των εκβιαστικών διλημμάτων που τίθενται επίσημα ή ανεπίσημα.

Η διαπραγμάτευση της πτώχευσης ανέφερε η γ.γ του ΚΚΕ αφορά το κεφάλαιο και όχι τον λαό που τον θέλουν τελειωμένο. Γιαυτό, υπογράμμισε, θα πρέπει να χαράξει μία βαθειά διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην συγκράτηση από την κατήφορο και την εξασφάλιση κάποιων κατακτήσεων με στόχο την ανατροπή των μονοπωλίων και την ρήξη με την Ε.Ε.

Η κ. Παπαρήγα, κάλεσε για μία ακόμη φορά σε συστράτευση- συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι έργο μαζών, εκφράζοντας την βεβαιότητα, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπουν στην μάχη νέες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, νέες ηλικίες που αναζητούν μαζικά τον δρόμο της σωτηρίας του λαού.

Σήμερα επεσήμανε η γ.γ. του ΚΚΕ, όχι μόνον παίρνονται πίσω οι κατακτήσεις ετών (αναφέροντας πάντως ότι τις δεκαετίες του΄70 και του ΄80 καλλιεργήθηκαν αυταπάτες), αλλά δημιουργείται μία σύγχρονη βαρβαρότητα, η οποία είναι εξέλιξη του καπιταλισμού και επιστρατεύεται μία τρομοκρατία πίσω από την οποία βρίσκεται ο κίνδυνος της απόλυσης.

Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η ταξική πάλη θα είναι η αφετηρία των εξελίξεων αλλά για να έχει μέλλον πρέπει να έχει τις ρίζες της στους τόπους δουλειάς.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της υποστήριξε ότι το ΚΚΕ δεν μπήκε στην «μόδα» του συμβιβασμού και της συναίνεσης γι’ αυτό και υπάρχει ένα κίνημα του λαού πιο δυνατό από άλλες χώρες. Η πάλη δεν είναι αυτοσκοπός θέλουμε αποτελέσματα για τον λαό, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε με έμφαση ότι η κρίση συνοδεύεται από τοπικές πολεμικές συγκρούσεις και αλλαγή συνόρων, για τα οποία οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν ενδιαφέρονται. Εμείς, δήλωσε, δεν πρόκειται να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα ούτε το Κυπριακό, ούτε το Αιγαίο, ούτε την ΑΟΖ.

Η κ. Παπαρήγα το πρωί επισκέφθηκε εργοστάσια και χώρους δουλειάς, όπου αντάλλαξε απόψεις με τους εργαζομένους, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στον Βόλο.