«Η Ελλάδα δεν θα προδώσει ποτέ το ευρώ» δηλώνει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

O Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζει «προσβλητικό το να μας ζητάνε νησιά ως εγγύηση» και χαρακτηρίζει την κατάσταση με «μια σκανδάλη που κινδύνευε να πατηθεί κατά όλης της χώρας, λόγω της πραγματικής πιθανότητας χρεοκοπίας».

«Καταφέραμε να το αποτρέψουμε» συνεχίζει ο Πρωθυπουργός, «κερδίζοντας λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη οικονομία, βιώσιμη και αποδοτική. Βρισκόμαστε, βέβαια, ακόμη στο ένα τρίτο της πορείας, πέρασε μόνον ο πρώτος από τα τρία χρόνια του προγράμματος εξυγίανσής μας. Πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα, αλλά είναι κατανοητό ότι ο κόσμος ανησυχεί: υποφέρει και δεν μπορεί, ακόμη, να εισπράξει τις βελτιώσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε με σιδερένια βούληση, όχι μόνο για να μειώσουμε το έλλειμμα, που είναι ένα σύμπτωμα, αλλά για να επιβάλουμε την διαφάνεια, να απαλείψουμε την διαφθορά, να μειώσουμε την φοροδιαφυγή, και να γίνει το όλο σύστημα πιο δίκαιο».

Σχετικά με την δυνατότητα επιστροφής της χώρας στις αγορές, ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτει: «Οι αγορές δείχνουν σκεπτικισμό, έχουν καεί από την κρίση του 2008, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τίποτα: αυτό, είχε αρνητικές συνέπειες για μας, όπως και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».

«Θα καταφέρετε να εγκρίνετε το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και γιατί περιμένατε ένα χρόνο για να το παρουσιάσετε;», ρωτά ο δημοσιογράφος. «Στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν μια προτεραιότητα», απαντά ο πρωθυπουργός, και στην συνέχεια εξηγεί: «τώρα είναι στην πρώτη σειρά της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια αναδιάρθρωσης ή αποχώρησης από το Ευρώ ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει: «τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με αυτό εδώ και ένα χρόνο. Κάθε λεπτομέρεια, προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, κάθε μέρα, κάποιος νέος ειδήμονας προφητεύει την καταστροφή. Την εβδομάδα αυτή, η συζήτηση άγγιξε, σχεδόν, την υστερία. Δεν προήλθε από εμάς, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση: η απόφαση ελήφθη, είναι προς το συμφέρον όλων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμά της. Εμείς θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Αυτές οι δυο επιλογές δεν υπάρχουν, θα δημιουργούσαν υπερβολικά προβλήματα, όχι μόνο σε μας, αλλά στην Ευρώπη».