Επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη συνάντηση του Λουξεμβούργου και αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα έχει αυτή για την οικονομία της χώρας, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ενδεχόμενο νέο Μνημόνιο, εκ των πραγμάτων, θα αποτελέσει αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και συγκεκριμένων προσώπων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα απαιτηθεί ευρύτερη συναίνεση για την υιοθέτησή του.

Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγορούνται για τον τρόπο χειρισμού της συνάντησης στο Λουξεμβούργο, αλλά και για τις διαρροές που υπήρξαν για την αναδιάρθρωση ή την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πρόσκληση Παπακωνσταντίνου υπήρξε αποτέλεσμα των επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα ο έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Αποτελεί όμως ερώτημα από πού διέρρευσε με τις πρώτες υποψίες να κατευθύνονται σε οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει σήμερα το κύριο θέμα της Real News, ενδεχόμενο νέο μνημόνιο είναι σαφές ότι θα ψηφιστεί πλέον με διευρυμένη πλειοψηφία, ενώ προηγουμένως αναμένονται διαδικασίες διαλόγου που είναι πιθανόν να φέρουν περισσότερο κοντά τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και να οδηγήσουν σε ευρύτερες κυβερνητικές συνεργασίες, ακόμη και σε πρόωρες κάλπες. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι πλέον περισσότερο πιθανό παρά ποτέ, είτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης είτε χωρίς αυτή.

Πολλά άλλωστε θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Λουξεμβούργου. Αν αυτά είναι θετικά, αν δηλαδή η Ελλάδα επιτύχει την επιμήκυνση, θα υπάρξουν θετικές συνέπειες στην οικονομία, παρά τις τυχόν πρόωρες αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση μπορεί να εξακολουθήσει με μεγάλες αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα να αποφύγει τις πολιτικές εξελίξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, με πολύ επώδυνες επιπτώσεις στην οικονομία.