«Η κυβέρνηση θα πάρει κάθε πρωτοβουλία ώστε για τυχόν ζημιές του Δημοσίου από τις υποθέσεις των ομολόγων, των υποβρυχίων, της Ζήμενς και του Βατοπεδίου και εφ’ όσον διαγνωστούν αξιώσεις, να κατατεθούν αγωγές κατά πάντων», δήλωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός των Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ).

Στην ερώτησή του ο κ. Βορίδης είχε ζητήσει να μάθει ποία είναι η ζημιά, που το ίδιο το Δημόσιο θεωρεί πως έχει υποστεί, από τις τέσσερις υποθέσεις και αν θα υπάρξει διεκδίκηση αποζημιωτικών αξιώσεων εκ μέρους του Δημοσίου, ιδίως από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία «πολύ συχνά προστατεύονται από πλέγμα διατάξεων, συνταγματικών και νομοθετικών».

«Θα κινηθείτε και εναντίον πολιτικών προσώπων; Δεν φταίει μόνον η Ζήμενς. Φταίνε κι αυτοί που εκπροσώπησαν το Δημόσιο», είχε αναφέρει ο βουλευτής.

Σε σχέση με την υπόθεση της παραχώρησης εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου, αντί της λίμνης Βισθωνίδας, που είχε προηγουμένως παραχωρηθεί εξωδικαστικώς στη Μονή, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε πως έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, υπό τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει προβεί στην κατάθεση επτά αγωγών αναγνώρισης της ακυρότητας των συμβολαίων ανταλλαγής ακινήτων και απόδοση στο Δημόσιο όλων των ακινήτων (εννέα στο σύνολο), που παραμένουν στην κατοχή της Μονής. Πέντε από αυτές τις αγωγές, θα συζητηθούν το 2012 και οι υπόλοιπες έχουν δικάσιμο το 2011 – ενώ για τα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους, η ομάδα εργασίας βρίσκεται στο στάδιο συλλογής και επεξεργασίας αποδεικτικού υλικού, ώστε να προβεί το συντομότερο δυνατό, στην άσκηση αγωγών διεκδίκησης και αυτών.

Άμεσα θα κατατεθεί αγωγή διεκδίκησης και του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες, ενώ το Δημόσιο έχει καταθέσει και δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, κατά παντός ενεχόμενου προσώπου. Πλήρης και ακριβής υπολογισμός της ζημιάς δεν έχει γίνει, καθώς υπάρχουν ακόμη ΔΟΥ που δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα να υποβάλλουν εκθέσεις εκτίμησης των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στην Μονή.

Στην υπόθεση Ζήμενς το Δημόσιο έχει ασκήσει πολιτική αγωγή στις πέντε δικογραφίες που αφορούν την διερεύνηση της υπόθεσης, διεκδικώντας συνολική αποζημίωση 500 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και επιφυλασσόμενο να επιδιώξει, με ιδιαίτερο δικόγραφο και μεγαλύτερη ηθική βλάβη, παράλληλα με αποκατάσταση της υλικής ζημιάς. Η τελευταία δεν έχει υπολογιστεί, καθώς δεν έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί όλα τα ζητηθέντα στοιχεία.

Η υπόθεση έχει ανατεθεί και σε διεθνές δικηγορικό γραφείο, με αντικείμενο την νομική έρευνα και τη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης – ενώ διεκδικούνται και 440.000 μάρκα από τον Τάσο Μαντέλη για την δωροληψία στην οποία προέβη το 1998-9.

Για την υπόθεση των ομολόγων, η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή» έχει καταδικαστεί οριστικά στην καταβολή 6.610.909 ευρώ με νόμιμο τόκο, ενώ το Δημόσιο έχει απαλλαγεί από την εις βάρος του αγωγή του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ) και της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου (ΕΣΑΤ), που διεκδικούσαν από το Δημόσιο την «αχρεωστήτως» επιστροφή 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του δομημένου εκείνου Ομολόγου.

Τέλος, για την υπόθεση των υποβρυχίων, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν επαρκούν για να προσδιοριστεί η ζημία του Δημοσίου.