Επιστολές προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να τους απευθύνει πρόσκληση να παραστούν και να μιλήσουν στην έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις 27 Μαΐου.
Πρόκειται για κίνηση που, όπως τονίζουν στη Δημοκρατική Συμμαχία, εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνει το κόμμα προκειμένου να επανέλθει στο προσκήνιο η πρόταση για εθνική συνεννόηση.
Την εν λόγω επιστολή η κα Μπακογιάννη την απέστειλε στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, στον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στον επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων, στον πρόεδρο του ΠΑΠ, Γιάννη Δημαρά, και στον πρόεδρο της Δράσης, Στέφανο Μάνο.
Στο κείμενο της επιστολής η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με δεδομένο ότι έχουμε θέσει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής μας να συνεισφέρουμε στην εθνική συνεννόηση και ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας διαφορές επιθυμούμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο με όλα τα ελληνικά κόμματα για να βρει η χώρα γρήγορη διέξοδο από την κρίση».
Παράλληλα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας θεωρούν ότι το ενδεχόμενο να ψηφιστούν οι αναγκαίες πολιτικές για τον περιορισμό του ελλείμματος και οι διαρθρωτικές αλλαγές από 180 βουλευτές, «θα αναγκάσει τις πολιτικές δυνάμεις να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να συμπεριφέρονται λες και στη χώρα δεν υπάρχει κρίση». Υποστηρίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση «επειδή βρίσκεται σε διαρκές παζάρεμα με το ΠΑΣΟΚ και τις συντεχνίες δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος που είναι το κράτος και η παρέμβασή του στην οικονομία».
Επιπλέον σε ό,τι αφορά τη ΝΔ κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επενδύει στην άρνηση και το λαϊκισμό» και «ξορκίζει με κάθε ευκαιρία την πιθανότητα να βρεθεί απέναντι στο ερώτημα μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία και να απαντήσει ξανά χρεοκοπία». Κάνουν μάλιστα λόγο για άγχος της ΝΔ να μη βρεθεί σε αυτή τη θέση, καθώς «σπεύδει να ανακαλύψει αβάσιμες ‘τεχνικές’ δικαιολογίες έτσι ώστε ούτε το ‘σύμφωνο για το ευρώ που ενέκρινε το ΕΛΚ να μην έρθει προς συζήτηση και κύρωση από την ελληνική Βουλή»
Στα ηγετικά κλιμάκια της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισημαίνουν επίσης ότι ενδεχόμενη συμφωνία και ευρύτερη κοινοβουλευτική υποστήριξη θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι στην Ελλάδα υπάρχει ενιαίο πολιτικό μέτωπο αποφασισμένο να προχωρήσει τις αναγκαίες αλλαγές. Συμπληρώνουν όμως ότι και εσωτερικά θα δημιουργούνταν συγκροτημένος πόλος «ικανός να αντιμετωπίζει το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα που κυριαρχούν».
«Αν τώρα ο πολιτικός κόσμος δεν επιτύχει την εθνική συνεννόηση, που θα εκφραστεί μέσα από την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, αργά ή γρήγορα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και θα επιβληθεί από τους πολίτες η συναίνεση», προσθέτουν και σημειώνουν ότι «ο κύκλος των ανεξέλεγκτων μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει κλείσει οριστικώς».