Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενεργοποιείται και πάλι ενόψει της 15ης Απριλίου, όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα κλιθεί να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και φυσικά τα νέα δυσβάστακτα μέτρα που το συνοδεύουν.

Το σενάριο ενεργοποιείται από το εσωτερικό της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια αυτή να εξασφαλίσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και να αποφύγει διαρροές που… πραγματικά μπορεί να την σύρουν σε εκλογές.

Γιατί δεν αποκλείεται καθόλου η ψηφοφορία της 15ης Απριλίου να πάρει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης και ξαφνικά η κυβέρνηση να βρεθεί να μην μπορεί να περάσει από την βουλή ή να περάσει με οριακή πλειοψηφία το νέο πακέτο το οποίο εκτός των άλλων είναι η προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Σε δηλώσεις του ο Μ. Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε στο ενδεχόμενο μετατροπής της ψήφισης του προγράμματος σταθερότητας 2012-2015 σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση επισημαίνοντας «Δε θεωρώ αναγκαία αυτήν την κίνηση. Θεωρώ ότι είναι λάθος να απαντάμε στην κριτική βουλευτών με κορυφαίες κινήσεις, όπως η ψήφος εμπιστοσύνης».