Σειρά επαφών με πολιτειακούς, αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης είχαν σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η κα. Κατσέλη υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Κεγκέρογλου, για την ανάπτυξη και την υλοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Εργασίας στην Κρήτη, στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη της Εργασίας.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που υλοποιείται μέσα στο 2011 προβλέπει τη μεταφορά πόρων ύψους πάνω από 17 εκατ. ευρώ, με στόχο την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στην άμεση ένταξη 3.000 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, ύψους 9,2 εκατ. ευρώ για την Κρήτη, με επίδομα κοινωνικής εργασίας αντίστοιχου του βασικού μισθού έως 5 μήνες, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν έργα άμεσης απόδοσης, όπως αποκατάσταση και βελτίωση αστικού περιβάλλοντος, καθαρισμού ακτών, μικρά κατασκευαστικά έργα, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.

Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Κρήτη, ύψους 8 εκατ. ευρώ, με 7.000 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν ουσιαστικά, μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων για την εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της περιφέρειας. Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος αναμένεται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Οικονομία στη χώρα. Το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την αρωγή των τοπικών εταίρων και έχοντας σημαντικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις θα έχουν εμπορική ιδιότητα, αλλά θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, δίνοντας σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε: «Ιδιαίτερα με την Περιφέρεια, αλλά και όλους τους αναπτυξιακούς φορείς, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας που στο σύνολο της χώρας αφορούν 55.000 θέσεις εργασίας και θα υλοποιηθούν από συλλογικούς φορείς με 3.000 εργαζόμενους στην Κρήτη.

Με την ευκαιρία όμως θα συζητήσουμε και για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες και θα στηρίξουν 37.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που στηρίζουν και προωθούν την εργασία στις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι οι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι νέοι, οι γυναίκες και οι ομάδες πληθυσμού ηλικίας από 55 ως 64 χρονών, που αποτελούν μια κοινωνικό – οικονομική καινοτομία και μια ριζοσπαστική πολιτική, η οποία μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για πολλούς νέους.

Μιλήσαμε ακόμα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η αποφασιστική αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την επανεκκίνηση της οικονομίας, με επενδύσεις, με νέες δουλειές, με νέες θέσεις εργασίας».

Νωρίτερα, η κα Κατσέλη και ο κ. Κεγκέρογλου επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού για την αποδοχή και την αποτελεσματικότητα των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, όπως επίσης και όλων όσων ήδη υλοποιούνται στο Δήμο του Ηρακλείου. Μάλιστα, πληροφορήθηκαν ότι χάριν στο πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας έχουν μέχρι σήμερα διατηρηθεί 3.000 θέσεις εργασίας.

Η Υπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης επεσήμανε ότι το έργο που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ είναι σημαντικό και πρέπει να ενισχυθεί με την απλούστευση των διαδικασιών, την άρση της γραφειοκρατίας, την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, που ολοκληρώνεται εντός του 2011, προκειμένου τα προγράμματα που υλοποιούνται για τη στήριξη της εργασίας να παράγουν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα και η επιδοματική πολιτική να διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη.