«Η Γερμανία θα πάρει πίσω τα χρήματά της και μάλιστα με υψηλούς τόκους. Ο Γερμανός φορολογούμενος θα λάβει περισσότερα από αυτά που έχει δανείσει» δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern.
Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «θέμα επιβίωσης» το ευρωδάνειο των 110 δισ. από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα θα επιστρέψει και το τελευταίο cent. «Δεν πήραμε δώρα, μας δόθηκαν δάνεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στη συζήτηση που έγινε για το το ενδεχόμενο «hair cut» του χρέους, επισημαίνοντας πως έχει γίνει ανοιχτή συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για όλα τα σενάρια, όμως «επιλέξαμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο».
«Μια αναδιάρθρωση θα οδηγούσε, πιθανόν, στην κατάρρευση ελληνικών τραπεζών. Αλλά και γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Εκτός τούτου, θα οδηγούμασταν σε χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα τέτοιο τίμημα δεν θα μπορούσε να το πληρώσει η Ευρώπη», λέει ο κ. Παπανδρέου και ερωτάται στη συνέχεια γιατί η Ελλάδα δεν αποχωρεί για ένα διάστημα η Ελλάδα από το ευρώ και δεν επαναφέρει τη δραχμή. Στην περίπτωση αυτή, απαντά ο πρωθυπουργός, «τα χρέη μας σε ευρώ θα υπερδιπλασιάζονταν και ο κόσμος θα έβγαζε στο εξωτερικό τα χρήματά του. Η συνέπεια θα ήταν μια διχοτομημένη Ευρώπη. Οι πλούσιοι στο Βορρά – ανάμεσά τους και η Γερμανία – και οι άλλοι στο Νότο. Θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη και θα σήμαινε το τέλος του ευρώ».
«Πιστεύετε σε θαύματα» ρωτά ο δημοσιογράφος τον Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους που έχει ανέλθει στο 148% του ΑΕΠ και τα επόμενα χρόνια, θα ανέλθει στο 160%.
«Όχι. Δεν έχουμε, όμως, άλλη επιλογή. Πρέπει να χτίσουμε μια άλλη, μια καινούργια Ελλάδα. Πρόκειται για επώδυνη διαδικασία. Θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις, οι απεργίες, οι διαμαρτυρίες. Η κρίση αυτή εμπεριέχει, όμως, και μια μεγάλη ευκαιρία. Αλλάξαμε μέσα σε ένα χρόνο τόσα πολλά, όσα δεν είχαν αλλάξει σε δεκαετίες», απαντά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει τη φιλοδοξία να γίνει ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στον κόσμο.
Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει το δρόμο των αλλαγών, όποιο κι αν είναι το κόστος και εμφανίζεται αισιόδοξος εκτιμώντας πως τα χειρότερα έχουν περάσει. «Βρισκόμαστε στη μέση του τούνελ. Ο κόσμος δεν βλέπει, όμως, ακόμα το φώς στο τέρμα του τούνελ», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει την ιδιωτικοποίηση εντός των επόμενων τεσσάρων ετών, δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ ενώ για τους οίκους αξιολόγησης είπε πως «επινοούν κάθε λίγο σενάρια τρόμου» και «μερικές φορές έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται εκτεθειμένος σε μια πραγματική τρομοκρατία των αγορών».
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού για το οποίο ο κ. Παπανδρέου είπε πως δεν πρόκειται για πώληση αλλά για επενδύσεις. «Το Εμιράτο του Κατάρ προτίθεται να επενδύσει εκεί 5 δις ευρώ. Κατοικίες, καινοτόμες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, πάρκα», πρόσθεσε.
Για τη Σύνοδο Κουφής της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου λέει: «Στην Ευρώπη, βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, είναι κοινές οι τύχες μας. Πρέπει να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Και στο μέλλον, δεν πρόκειται να δωρίζονται χρήματα. Τα δάνεια συνοδεύονται από αυστηρούς όρους. Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι χώρες όπως η Ελλάδα, αγοράζουν και γερμανικά προϊόντα. Αυτό εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και στη Γερμανία».
Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός εξηγεί πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας στα σύνορά της και αναφέρει τη στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως η Ελλάδα θα μείωνε ευχαρίστως αυτές τις δαπάνες. «Μια μορφή μείωσης των εξοπλισμών θα μας βοηθούσε. Αν λάβουμε όμως υπόψη όλες τις κρίσεις που ζούμε αυτή τη στιγμή, ισχύει το εξής: ότι χωρίς την ενωμένη Ευρώπη, σε τελευταία ανάλυση, όλες οι χώρες πάνω σ’ αυτό τον πλανήτη, είναι μικρές χώρες. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα. Αλλά ισχύει και για τη Γερμανία. Η πραγματική μας δύναμη βρίσκεται μόνο στην ενωμένη Ευρώπη», καταλήγει.