Χωρίς αρνητικές αλλαγές στις αποφάσεις που ήδη ελήφθησαν για την Ελλάδα και την Ιρλανδία στην έκτακτη σύνοδο της 11 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο η σύνοδος κορυφής.

Όμως το μεγάλο θέμα είναι η ταχύτητα υλοποίησης των αποφάσεων και το κυριότερο να βρεθούν τα 80 δισ. για τον μηχανισμό στήριξης. Ήδη το θέμα έχει προκαλέσει τριβές στο Βερολίνο με αποτέλεσμα να υπάρχει ένταση και αβεβαιότητα και στους κόλπους της Ε.Ε.

Το πρόβλημα είναι τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, που πρέπει να καταβάλει σε ρευστό η Γερμανία. Ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε βεβαιώσει τις προάλλες τους ομολόγους του, ότι το Βερολίνο θα καταβάλει σε μια δόση το μερίδιο του.

Ενδιάμεσα ωστόσο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκουίντο Βεστερβέλε «άδειασαν» τον κ. Σόιμπλε και εξήγγειλαν, ότι θα ζητήσουν από τους εταίρους το «σπάσιμο» της πληρωμής, έτσι ώστε η καταβολή να γίνει σε πέντε ισόποσες δόσεις.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούγκερ διαμαρτυρόταν χθες δημόσια εναντίον μιας τέτοιας «μονομερούς καταγγελίας των συμφωνιών» και εξέφραζε το φόβο, ότι η γερμανική παλινωδία ίσως προκαλέσει μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του μηχανισμού.