Αποκαλυπτικότατος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας για τα αίτια της μεγάλης υστέρησης των εσόδων .Μια υστέρηση που όπως όλα δείχνουν θα φέρει νέα μέτρα  τα οποία θα πληρώσουν τα μόνιμα «υποζύγια» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ο Χ. Πρωτόπαπας παραδέχεται ότι εξακολουθεί και υπάρχει διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών , δεν υπάρχει ανάπτυξη και η σπατάλη του δημοσίου εξακολουθεί να είναι μεγάλη.«Υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων κατά 858 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM «Γιατί υπάρχει αυτή, οι λόγοι είναι και αντικειμενικοί και υποκειμενικοί. Οι αντικειμενικοί λόγοι, βέβαια, είναι η ύφεση που υπάρχει στην οικονομία και εδώ πρέπει να αναζητήσουμε την επιτάχυνση των αναπτυξιακών μέτρων. Οι υποκειμενικοί είναι η διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ή, αν θέλετε, η καθυστέρηση της διόρθωσής τους και της ανασυγκρότησής τους, που επιτυγχάνεται με το νέο νομοσχέδιο, αλλά έχει και αυτή τη κόστος της. Πρέπει να τρέξουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει οι φορολογικοί μηχανισμοί να ανασυγκροτηθούν και η φοροδιαφυγή κατά το δυνατόν και με βάση το νέο νόμο να παταχθεί. Υπάρχουν πλέον και οι τρόποι και οι ποινές και οι σχετικές αποφάσεις έχουν παρθεί».

«Υπάρχει και η ανάπτυξη. Βεβαίως και πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Πιστεύω-συνέχισε ο κ.Πρωτόπαπας- ότι χάσαμε αρκετούς μήνες μέσα στο 2010 και χαίρομαι που τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δείξει μια επιτάχυνση των μηχανισμών, προκειμένου να ρεύσουν στην αγορά τα 9 δις από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και τον αναπτυξιακό νόμο. Δεν φτάνουν μόνο αυτά, χρειάζονται και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά θα είναι μια σημαντική ανάσα.

Και το τρίτο είναι η περαιτέρω περικοπή της σπατάλης. Υπάρχει ακόμη σπατάλη, υπάρχει ακόμη λίπος σ’ αυτόν τον τομέα και αυτό πρέπει να κάψουμε. Είχαμε πει π.χ. ότι θα κλείσουμε 200 οργανισμούς και έχουμε κλείσει 4-5. Μιλάμε για οργανισμούς του Δημοσίου μη παραγωγικούς και αυτό πρέπει να γίνει. Δεν μπορείς να ζητάς από τον πολίτη χρήματα και την ίδια στιγμή να σπαταλάς στο δημόσιο τομέα».