Τη σημασία του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής της Ορθοδοξίας. Ο Κ. Παπούλιας παρέθεσε επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Η σημασία της σημερινής μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας είναι πάντα επίκαιρη. Έπειτα από την πολύχρονη και οδυνηρή περίοδο της Εικονομαχίας, το πνεύμα της Ορθοδοξίας θριάμβευσε. Συνέβη όμως και κάτι άλλο εξίσου μεγάλης σπουδαιότητας: μια νέα εποχή εγκαινιάστηκε στη σχέση Κράτους-Εκκλησίας που έκτοτε βασίζεται στις αρχές του αλληλοσεβασμού, της δημιουργικής συνύπαρξης αλλά και της αδιαμφισβήτητης διάκρισης των μεταξύ τους εξουσιών.

Η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να ενισχυθεί και να αποτυπωθεί επιτυχώς και στο αξιέπαινο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά και στο σύνολό της η Εκκλησία, με σκοπό την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων. Το βαθιά εσωτερικό νόημα των Ευαγγελίων άλλωστε, που κορυφώνεται στην ύψιστη εντολή “αγαπάτε αλλήλους”, επιβάλλεται να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και του Κράτους Δικαίου.

Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ειδικά στις μέρες μας, δεν μπορεί παρά να αποτελεί κεντρική επιδίωξη και αποστολή της».

«Το κοινωνικό μήνυμα του χριστιανισμού, απόλυτα δημοκρατικό και φιλάνθρωπο», συνέχισε ο Κ. Παπούλιας, «περικλείει τη δύναμη εκείνη που μπορεί να εξαλείψει υπαρκτές αδικίες και ανισότητες, ακραίους φανατισμούς και εχθρότητες που πολλές φορές μάλιστα λαμβάνουν χώρα στο όνομα θρησκειών και δογμάτων».