Μετά τις επισημάνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι τα προνοιακά ιδρύματα απειλούνται με λουκέτο, η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της απάντησε ότι αποτελούν υποχρέωση των Δήμων και αναφέρει ότι οι λειτουργικές δαπάνες των προνοιακών ιδρυμάτων δεν καλύπτονταν από τα έσοδα της νομαρχίας αλλά από επιχορηγήσεις υπουργείων.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για κάλυψη των δαπανών των υπηρεσιών αυτών από την αιρετή Περιφέρεια έως και τις 31 Μαρτίου, εφόσον μάλιστα δεν υπήρξε χρέος στις 31-12-2010. Εφόσον έρθει η επιχορήγηση από το υπουργείο είναι αυτονόητο ότι θα κατευθυνθεί αυτομάτως στα συγκεκριμένα ιδρύματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Για προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» κάνει, εξάλλου, λόγο με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Θέλω να πιστεύω ότι με καλή διάθεση και πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης θα βρεθούν λύσεις», προσθέτει.