Χάρη σε μια παγκόσμια εκστρατεία φαίνεται ότι η Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί από το Ιράν, έχει «γλυτώσει το θάνατο δια λιθοβολισμού». Η γυναίκα αυτή κατηγορείται ότι διατηρούσε παράνομη σχέση με δύο άνδρες μετά το θάνατο του συζύγου της.

Η 43χρονη Ιρανή μπορεί να γλιτώσει από την επιβολή της ποινής του θανάτου δια λιθοβολισμού, αν ευσταθεί η ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας στη Βρετανία. Στην ανακοίνωση αυτή όμως δε διευκρινίζεται αν τελικά θα της δοθεί χάρη.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές στο Ιράν, η Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί δεν θα λιθοβοληθεί», αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας του Ιράν στο Λονδίνο.

Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται αν η 43χρονη θα πάρει χάρη ή θα εκτελεστεί δια απαγχονισμού, αναφέρουν δύο βρετανικές εφημερίδες ενώ ο συνήγορός της δήλωσε σήμερα ότι: «Δεν έχω ενημερωθεί για μια αναστολή της εφαρμογής της ποινής. Η πελάτισσά μου εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή».

Η Αστιανί, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη στο Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν από το 2006, εμμένει ότι εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είναι ένοχη για μοιχεία.

Η καταδίκη της σε θάνατο δια λιθοβολισμού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλον τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τη χαρακτήρισε χθες «μεσαιωνική» και σημείωσε ότι αν εκτελεστεί, ο λιθοβολισμός αυτός θα προκαλέσει “απέχθεια και φρίκη σε όλον τον κόσμο”.