Άρχισε στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΓΑΠΑ) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο κλείνει κενά που υπήρχαν στο ζήτημα του πειθαρχικού ελέγχου του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, για το οποίο η Ελλάδα έχει δεχθεί κριτική, αλλά και καταδίκες από ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα εξασφαλίζει την ταχεία και αποτελεσματική διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών, από επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από έναν επίτιμο αεροπαγίτη ως πρόεδρο, ένα μέλος του ΝΣΚ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έναν επίτιμο εισαγγελέα, ή αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου ή Εφετών, ως μέλη.

Η ίδρυση του γραφείο βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.
Τα πυρά επικεντρώθηκαν κυρίως στη σύσταση του Γραφείου, αλλά και σε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να «σπάσουν» σε περισσότερες εκπροσωπήσεις πρωτοβάθμια αστυνομικά σωματεία, μία διάταξη που κυρίως αφορά στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.