Για την υπόθεση των Τεμπών, τον θάνατο του γιου της Εισαγγελέως Εφετών της Λάρισας αλλά και τη στάση της αντιπολίτευσης μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψής του με το Παρίσι και τοποθετούμενος σε συζήτηση στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2025.

«Δεν είναι πόλωση αλλά χυδαία τοξικότητα και προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε βούρκο για να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση και να πληγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πολιτικά. Αυτό που ακούστηκε ξεπερνά κάθε όριο! Εχω ακούσει πολλά στην πολιτική μου διαδρομή: προδότες, γερμανοτσολιάδες, παιδεραστές και δολοφόνους. Αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα, αυτά πρέπει να σταματήσουν, δεν γίνεται να πορευτούμε σε αυτό το δρόμο!

Τα τρολ μεταφέρονται στη βουλή, είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πολιτικό κλίμα στην πατρίδα μας. Μια ανείπωτη τραγωδία να την χρησιμοποιούν κάποιοι όχι για να μάθουν την αλήθεια, να αρχίσει η δίκη, να φτιάξουμε τα τρένα μας παρά για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μεγάλης αναταραχής. Ποια εναλλακτική πολιτική πρόταση υπάρχει σήμερα; Αν θέλουν να έρθουν στη βουλή να έρθουν να μας ρίξουν! Η χώρα έχει θεσμούς, η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση έως το 2027. Έχουμε ζήσει Marfin, πλατεία αγανακτισμένων, δεν υπάρχει κοινωνικό και οικονομικό υπόστρωμα που να προκαλεί τέτοια αντίδραση.

Ένα δίκαιο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη να μετατρεπεται σε ένα κλίμα έχει τεράστιες ευθύνες σύσσωμη η αντιπολίτευση, δεν αναφέρομαι στους πιο ακραίους που αναμασουν τις ίδιες θεωρίες συνομωσίας, τα συστηματικά κόμματα – την αξιωματική αντιπολίτευση που αμφισβητεί τη δικαιοσυνη, τον ΣΥΡΙΖΑ, πεθανε ενας άνθρωπος κα να λένε ότι πίσω από αυτό βρίσκεται ο πρωθυπουργός;

Έχω ένα χρέος, πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω τόσο ταραγμένων καιρών. Αυτό θα κάνω. Για τη θεσμική τάξη ακόμα περιμένω την πρόταση δυσπιστίας, αναμένω να πέσουν οι μάσκες στη βουλή, να μιλήσουμε για λάθη, αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να οργανωθεί και να κάνει πρόταση δυσπιστίας, αμέσως μετά το πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΜ η κυβέρνηση αμέσως θα πάει σε προ ημερησίας συζήτηση, ώστε να ακούσει ο λαός που δεν είναι καχύποπτος.

Το αίτημα για δικαιοσυνη είναι καθολικό, τη δικαιοσυνη δεν την αποδίδουν ούτε τα τρολ, ούτε τα λαϊκά δικαστήρια!»

Ερωτώμενος σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τα πρόσωπα υπηρετούν πολιτικές, το σχέδιο μας είναι εγκεκριμένο από τον ελληνικό λαό. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τόσο δραματικές που το αίτημα για σταθερότητα και γεωπολιτική ασφάλεια είναι πιο επιτακτικό. Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να απασχολεί εμένα και την κυβέρνηση η σταθερότητα, πολλές από τις σταθερές που ξέραμε μπορεί να μην ισχύουν πια αλλά και η Ελλάδα ως μέρος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας πρέπει να μπορεί να ξεπεράσει τις συμπληγάδες και να βγει ενισχυμένη από αυτή την περιπέτεια».

Για τα έργα στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Πότε έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη αυτά που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση; Έσκυψε στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, όνειρο θερινής νυκτός στο παρελθόν ότι θα είχαν ολοκληρωθεί όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, θέλω να ζητήσω συγνώμη για την όποια ταλαιπωρία για το flyover, βλέπετε ηλεκτρικά λεωφορεία ήδη, το παιδιατρικό νοσοκομείο αποτελούσε πάγιο αίτημα, έχουμε πρόθεση να επεκτείνουμε το μετρό βορειοδυτικά και για αυτό έχουμε χρηματοδοτήσει μελέτες.

Περνάμε από τα λόγια στα έργα, νομίζω ότι έτσι θα κερδίσουμε σταδιακά την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικιών. Οι πολίτες έχουν δίκιο να είναι καχύποπτοι, θέλουν έργα. Έβλεπαν στο παρελθόν πχ ασκήσεις υποκριτικής για το μετρό Θεσσαλονίκης. Μην ξεχνάμε αυτά που γίνονται, δεν είναι δεδομένα, έχουν γίνει με μεγάλο κόπο και προσπάθεια. Αυτές τις επιτυχίες δεν πρέπει να τις θεωρούμε ούτε δεδομένες, ούτε αυτονόητες, ούτε μη αναστρέψιμες, έχουμε εμπειρία από το παρελθόν».

«Η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο»

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο εδώ και καιρό, πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψής του με το Παρίσι και το ποθετούμενος σε συζήτηση στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2025.

Απαντώντας για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο με τον Εμάνουελ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε: «Ολοκληρώθηκε μια τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο και πολλούς ευρωπαίους ομολόγους μου για το ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Ευρώπης για τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Απαιτείται συγκρότηση αμυντικής πολιτικής που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προβάλλει αποτρεπτική ισχύ η ίδια, χωρίς να είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Φτάσαμε στο σημείο η Ευρώπη να κάνει κάτι. Για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, το κόστος ενέργειας, την προστασία των συνόρων, την ισορροπία αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την παράνομη μετανάστευση είναι ζητήματα που η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε. Με αφορμή την Ουκρανία ήρθε η ώρα να πάρουμε αποφάσεις. Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι από τα πιο κρίσιμα. Δεν πρέπει να είμαστε παρακολούθημα των εξελίξεων. Να ευθυγραμμίσουμε την γεωπολιτική μας ισχύ με το αποτύπωμά μας».

Ακόμα για τις σχέσεις ΗΠΑ, Ευρώπης και ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, αλλά μιλάμε για ένα διαφορετικό κόσμο. Οι κανόνες που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες μπορεί να μην ισχύουν. Πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια. Πίστευα και πιστεύω στην ατλαντική συμμαχία.

Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε με την Αμερικανική διοίκηση ανοιχτά, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε με τις ΗΠΑ, δεν μπορεί η Ευρώπη να υποκαταστήσει σε 2 χρόνια τις ΗΠΑ και το ρόλο που παίζουμε στο ΝΑΤΟ. Όσο αναφορά την πατρίδα μας να διαφυλάξουμε την ισχυρή σχέση που έχουμε μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».

Για την ενέργεια, σημείωσε: «Στο μέτωπο του πληθωρισμού έχουμε καλά και λιγότερο καλά νέα. Ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει πρακτικά μηδενιστεί αλλά έχουμε πρόβλημα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει κοιτάζοντας μπροστά. Θέλουμε την πράσινη μετάβαση, γιατί μελλοντικά θα μας βοηθήσει να ρίξουμε το κόστος της ενέργειας, έχουμε σχέδιο και θα το υλοποιήσουμε.

Πρέπει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να λειτουργήσει ενιαία, για αυτό και θέτω ως κρίσιμο ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο επενδύσεις σε διασυνδέσεις. Η Ελλάδα είναι πια εξαγωγική στην ενέργεια, αυτό σημαίνει ότι είμαστε πιο φθηνοί από τους γείτονές μας. Υπάρχουν εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, αναμένω προτάσεις από την Πρόεδρο της Επιτροπής για το πώς θα ρίξουμε τις τιμές συνολικά στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρχουν και ευρωπαϊκές απαντήσεις».