Σε πολιτική σπαζοκεφαλιά για εξαιρετικά έμπειρους λύτες εξελίσσεται η προεδρική εκλογή με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει το πρόσωπο επιλογής του για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πιθανότατα εντός της μεθεπόμενης εβδομάδας και την ονοματολογία να φουντώνει ολοένα και περισσότερο. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί σιωπητήριο για το θέμα, ωστόσο οι συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι διαρκείς με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες ως προς το ποιά χαρακτηριστικά θα έχει το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή εάν τελικά θα προέρχεται από τους κόλπους της γαλάζιας παράταξης ή από την κεντροαριστερά.

Επιχειρήματα υπέρ και κατά υπάρχουν και για τα δύο ενδεχόμενα. Εάν τελικά κατέληγε στην πρώτη επιλογή θα πετυχαίνει να συσπειρώσει τη ΝΔ σε μια περίοδο που πολιτικά το έχει ανάγκη, ωστόσο θα δυσκόλευε την ευρεία αποδοχή, στη δεύτερη περίπτωση θα έστελνε μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ ότι επιθυμεί την ενότητα μεν, χωρίς ωστόσο να έχει στενά κριτήρια αλλά με μεγαλύτερη ευρύτητα, άλλωστε όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «μαζί με την απόφαση για το όνομα, θα έχουμε και το σκεπτικό» εξηγώντας ότι κινείται «με ανοιχτά χαρτιά» όντας υπόλογος μόνο στο σύνολο των πολιτών. Πάντως, σε παλαιότερη δήλωσή του ο πρωθυπουργός είχε πει: «Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο αμιγώς κομματικά και όχι θεσμικά χαρακτηριστικά».

Η ονοματολογία καλά κρατεί

Η λίστα των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι πολλά και όπως λέει η πολιτική παράδοση, κάποια ονόματα πολλές φορές λέγονται μόνο για να «καίγονται».

Πάντως, ακόμα και οι πιο μικροί κυματισμοί στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας θα κόπαζαν αν για παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα ή τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Πρόσωπα αποδεκτά στη ΝΔ είναι και εκείνα του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Από το τραπέζι έβγαλε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, το όνομά του λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα.

Πολύ δυνατά παίζει τα τελευταία 24ωρα το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής και το οποίο θα έφερνε σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση πάντως θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ότι ο Συνταγματολόγος και παλαιότερα συγκυβερνήτης του Αντώνη Σαμαρά θα πλησιάσει το ποσοστό αποδοχής που είχε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Υπάρχουν επίσης και εκείνοι που λένε ότι δεν πρέπει να σπεύσει κανείς να αποκλείσει να επαναπροταθεί η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στον μακρύ κατάλογο των ονομάτων έχουν επίσης προστεθεί εκείνα της Μαρίας Δαμανάκη, της Λίνας Μενδώνη, της Άννας Διαμαντοπούλου και της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου.

Ζυμώσεις στην αντιπολίτευση

Τι θα κάνει όμως το ΠΑΣΟΚ; Προς το παρόν αναμονή. Το βέβαιο είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να προτείνει κάποιο πρόσωπο, πριν ακούσει τι έχει να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν μπαίνει στο παιχνίδι της ονοματολογίας, και μάλιστα υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν τα όργανα του κινήματος.

Πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση για την ανανέωση της θητείας της κας Σακελλαροπούλου, ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου μέσω του εκπροσώπου Τύπου της λέγοντας: «Θεωρούμε ότι το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, αναμένεται να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο ακόμα και πριν ή ταυτόχρονα με τον πρωθυπουργό και τα ονόματα που ακούγονται είναι του πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, ένα πρόσωπο στο οποίο δεν θα έχει αντίρρηση και η Νέα Αριστερά.