Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος θα επιδιώξει να έχει άμεσα επαφή με τον νέο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό μέσω τηλεδιάσκεψης με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.

Αφορμή ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου και Γιώργου Νικητιάδη σχετικά με τα μεταναστευτικά προβλήματα.

«Καλείστε να κάνετε διαχείριση του μεταναστευτικού επί πραγματικού πρακτικού προβλήματος και όχι πάνω σε βολικά σενάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, καραβάνια εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων εγκαταλείπουν τις εστίες τους από τη Συρία κατευθυνόμενοι προς τα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία και προς τον Λίβανο και τις μεσογειακές ακτές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακοπούλου.

Οι πιέσεις στο μεταναστευτικό

«Οι πιέσεις στο μεταναστευτικό δεν ξεκίνησαν από προχθές, όταν κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ. Θα δούμε τι θα γίνει, πόσο θα επηρεαστούν οι κατευθυνόμενες προς τη χώρα ροές από αυτή την εξέλιξη, με το δεδομένο ότι πριν καταρρεύσει το καθεστώς υπήρχαν περί τα 3 εκατ. φιλοξενούμενων Σύρων στη Τουρκία, κάποιοι εκ των οποίων έβρισκαν πρόσβαση προς την Ευρώπη μέσω της θαλασσίας οδού, και πριν συμβούν οι εξελίξεις το Σαββατοκυρίακο υπήρχε μεγάλη πίεση στο σύστημα» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πρόσθεσε, δε, ότι «οι ροές αυξήθηκαν κατά σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το 2023, αλλά το σύστημα που δομήσαμε αντέχει -προς το παρόν- και οι πληρότητες των δομών είναι περίπου στο 67%».

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί λιγότερα κονδύλια στη δεύτερη προγραμματική περίοδο για το μεταναστευτικό σε σχέση με την πρώτη περίοδο 2015-2021, που ήταν 3,4 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2021-2027 είναι 1,6 δισ. ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ