Την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης τίμησε η Βουλή, με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Ο προεδρεύων Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη διάρκεια της αναφοράς του στην Ημέρα Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, είπε ότι ο φόρος αίματος που γνώρισε η χώρα για τον αντικατοχικό αγώνα υπήρξε μεγάλος και ποσοστιαία, η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες, σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Η αντίσταση των Ελλήνων υπήρξε σθεναρή, δυναμική και γενναία. Όλοι μας μνημονεύουμε τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, οι οποίοι σκαρφαλώνοντας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τη γερμανική φρουρά, κατόρθωσαν να κατεβάσουν τη γερμανική σβάστικα. Δεν ήταν απλώς η πρώτη πράξη αντίστασης. Ήταν το μήνυμα ενός ολόκληρου έθνους, πως δεν θα υπέκυπτε ποτέ. Ήταν ένα μήνυμα ελευθερίας προς όλον τον κόσμο» είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, την ημέρα της επετείου της μάχης του Γοργοποτάμου, κομίζει ένα μήνυμα με βαρύνουσα σημασία, το οποίο όλοι οφείλουν να αφουγκραστούν: «Το ιστορικό γεγονός της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου συνέβη χάριν της συνεργασίας και της ενωμένης ισχύος των ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων, ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικών διαφορών τους. Γι’ αυτό η σημερινή ημέρα μνήμης θυμίζει ότι η έννοια της Εθνικής Αντίστασης είναι συνώνυμη με την έννοια της εθνικής ομοψυχίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο σημερινός εορτασμός αποτελεί πυξίδα για την πορεία μας στο αύριο. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τον εθνικό μας στόχο. Αυτό είναι το κάλεσμα της Ιστορίας, στο οποίο οφείλουμε να ανταποκριθούμε».
Ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης ότι δεν νοείται αναφορά στην Εθνική Αντίσταση, χωρίς παράλληλη έγερση του ζητήματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, το οποίο παραμένει εκκρεμές, ως ελάχιστη μορφή αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού. «Εκ μέρους του προεδρείου και της Ολομελείας, θέλω κι εμείς από εδώ να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι οι απαιτήσεις μας παραμένουν ζωντανές και απαράγραπτες» είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς.
«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί ένα πραγματικό ορόσημο για την πατρίδα μας, αφού η ανατίναξή της ήταν λόγος και η αιτία, ώστε οι Έλληνες της αντίστασης να ενωθούν. Παραμέρισαν τις όποιες διαφορές τους και πρόσφεραν ένα τεράστιο, τόσο στρατηγικό, όσο και ηθικό πλήγμα στις δυνάμεις του άξονα» ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή και πρόσθεσε: «Το αληθινά σημαντικό για εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι ότι πάνω στα συντρίμμια της Γέφυρας του Γοργοποτάμου έμελλε να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ιστορικά ότι όταν ο λαός μας δεν είναι διχασμένος, είναι ικανός να πετυχαίνει πάντα κάτι σπουδαίο. Αυτό που έγινε στις 25 Νοεμβρίου του 1942 στον Γοργοπόταμο θα μπορούσε να αποτελεί τον εθνικό μας φάρο στην πορεία του χρόνου, ώστε η χώρα μας να βγαίνει ισχυροποιημένη στη διεθνή σκακιέρα, υπερασπιζόμενη τα εθνικά της δίκαια με μία φωνή. Ο Ναπολέων Ζέρβας, αρχηγός του ΕΔΕΣ, ο Άρης Βελουχιώτης του ΕΛΑΣ ένωσαν τις αντιστασιακές δυνάμεις τους για να πετύχουν κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο τότε απέναντι σε μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή. Αυτό ήταν και είναι το πιο δυνατό μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, αν είμαστε όλοι μαζί, το φως θα νικήσει πάντοτε το σκοτάδι. Είναι ένα μήνυμα που οφείλουμε να κρατάμε πάντα ζωντανό στις μνήμες μας οι Έλληνες και να το διδάσκουμε στα παιδιά μας». Ένα πρόσφατο παράδειγμα, ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, αποτέλεσε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας το ’74. «Αποφάσισε να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοθετικού διατάγματος 59 του 1974, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές στιγμές της μεταπολίτευσης. Με δύο από τα άρθρα του νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το ΚΚΕ Εσωτερικού και τα της συστάσεως και επαναλειτουργίας των πολιτικών κομμάτων. Έτσι αποκαταστάθηκε μία από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αυτό ήταν και το οριστικό τέλος του δεύτερου εθνικού διχασμού. Η αρχή έγινε στον Γοργοπόταμο και μακάρι στο μέλλον να συνεχίσει να είναι οδηγός μας για να έχουμε πάντα μια Ελλάδα ισχυρή απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις» σημείωσε η κ. Μακρή.
«Είναι μια μεγάλη επέτειος που όλοι πρέπει να τιμούμε και όλοι πρέπει να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε από την Ιστορία γι’ αυτό το πρωτοφανές έπος της περιόδου εκείνης, της σκοτεινής, βίαιης, σκληρής, αλλά ταυτόχρονα ηρωικής περιόδου του ’41-’44 που η Ελλάδα βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή» ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λοβέρδος Ο βουλευτής επισήμανε, ωστόσο, ότι η επέτειος της επιχείρησης του Γοργοποτάμου συμπίπτει, αύριο 3 Δεκεμβρίου, με την έναρξη μιας από τις σφοδρότερες μάχες που έχουν γίνει στην ιστορία της χώρας, αλλά και πανευρωπαϊκά, με τη μάχη των Αθηνών, γνωστότερη ως «Δεκεμβριανά», όπου Έλληνες, δυστυχώς, πολέμησαν εναντίον Ελλήνων. «Αυτό είναι κάτι που μας πονά όλους και δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί» είπε ο Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος, συγκινημένος, κατέθεσε δύο προσωπικές μαρτυρίες. Η μία για τον πατέρα του, ο οποίος, αν και υπέστη πολλές πολιτικές διώξεις, εξαιτίας της συστράτευσής του στο ΕΑΜ, του έλεγε ότι οι Έλληνες πρέπει να αφήσουν τα κακά πίσω τους και να προχωρήσουν μπροστά ενωμένοι. Η δεύτερη μαρτυρία, για τον παππού του, ο οποίος, αν και στρατευμένος στον ΕΔΕΣ, επιστρέφοντας μαζί με τη μητέρα του στον Βύρωνα, μετά τα Δεκεμβριανά, της είχε πει: «Εμείς γυρίζουμε στον Βύρωνα όχι για να εκδικηθούμε, όχι να διχάσουμε, αλλά για να ενώσουμε τους Έλληνες». Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα σήμερα, είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Όλοι μας μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές και ιδεολογικές διαφορές, αλλά όλοι εδώ μέσα, από όποιο κόμμα και αν προερχόμαστε, εκπροσωπούμε και υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα και την κοινωνία».
«Μετά τον ν.1285/1982 για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού έναντι των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, μια πολιτικά φορτισμένη ιστορική εκκρεμότητα στη χώρα μας λύθηκε οριστικά από την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης και πρόσθεσε ότι αποτέλεσε πρωταρχική ιστορική δέσμευση, για τη δημοκρατική παράταξη, το χρέος απέναντι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να εκπληρωθεί, «σε αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες αγωνιστές που παρέμειναν επί δεκαετίες στη σκιά αποδιωγμένοι και στιγματισμένοι, απόβλητοι της Ιστορίας και αναγνωρίστηκαν οι αγώνες, η αυτοθυσία, οι μάχες που έδωσαν κατά του κατακτητή». Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, είπε ο κ. Παραστατίδης ήταν «ένας στρατιωτικός θρίαμβος, μία συναστρία τακτικής ευφυΐας, εθνικής ομοψυχίας, θάρρους και αυτοθυσίας που χαρακτηρίστηκε ως η σημαντικότερη πράξη αντίστασης κατά του άξονα σε ολόκληρη την Ευρώπη», μια επιχείρηση που λειτουργεί σαν φάρος στο σκοτάδι του Εμφυλίου και του αλληλοσπαραγμού.
«Η Εθνική Αντίσταση, εκτός της συλλογικής μεγαλοσύνης από την οποία χαρακτηρίστηκε, υπήρξε και σύνθεση ηρωικών πράξεων, συγκεκριμένων προσώπων, ομάδων και κυρίως αντιστασιακών οργανώσεων, οι οποίες συσπείρωσαν ευρύτατα τμήματα του πληθυσμού. Αυτές ήταν και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού και πρόσθεσε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου δεν αποτελεί ιδεοληψία ή παρωχημένη εμμονή στο παρελθόν, αλλά «συνιστά κίνηση αποκατάστασης στοιχειώδους δικαιοσύνης και εκπλήρωσης ηθικού χρέους, ώστε εκείνα τα αποτρόπαια γεγονότα να μην τα καλύψει η παρέλευση του χρόνου και συνακόλουθα η λήθη που κάποιοι επιδιώκουν να επιβληθεί».
Η πάλη της ΕΑΜικής αντίστασης, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής, διδάσκει ότι «κανένας, μα κανένας συσχετισμός δυνάμεων, όσο αρνητικός κι αν εμφανίζεται, όπως ακριβώς μοιάζει και είναι και σήμερα, για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, δεν πρέπει να θεωρείται στάσιμος και αμετάβλητος, απρόσβλητος από τη μαζική οργανωμένη δράση του εργατικού λαϊκού παράγοντα». Χρωστάμε πάρα πολλά στην ηρωική γενιά της Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που δεν λύγισαν στα «πέτρινα» χρόνια του ναζισμού-φασισμού, που έδωσαν τη μάχη στις πόλεις και τα χωριά, στα άπαρτα βουνά με το όπλο στο χέρι, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι στους αγωνιστές αυτούς οφείλεται τιμή και δόξα, μα και μια υπόσχεση στη μνήμη τους: Την ανυποχώρητη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
«Το μήνυμα αυτής της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης πρέπει να είναι πάντα παρόν. Και στο πλαίσιο αυτό, η διεκδίκηση αποζημιώσεων και επανορθώσεων, την οποία ουδέποτε μέχρι σήμερα επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα δεν επιδίωξε, είναι πάντα επίκαιρη και αναγκαία» είπε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου και πρόσθεσε πως είναι υποχρέωση όλων να διαφυλάττουν και να αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια της καταπάτησης της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
«Η Ελληνική Αντίσταση θα μας θυμίζει πάντοτε ότι απέναντι σε αυτά τα “τέρατα”, απέναντι στο μίσος, την εκδίκηση, τον φασισμό, που σήμερα ξανασηκώνει το κεφάλι του, θα υπάρχει πάντα η άλλη πλευρά, η πλευρά της ελευθερίας, του αγώνα, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας. Και είναι ακριβώς αυτή τη μνήμη που υπηρετεί σήμερα η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και όχι ένα είδος ιστορικής ρεβάνς, ιστορικής αντεκδίκησης» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε «οργανώσεις, συλλογικότητες, αλλά και προσωπικότητες οι οποίες τοποθετήθηκαν στο περιθώριο της ιστορικής μνήμης, λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων και ιδεολογικών αγκυλώσεων» αναφέρθηκε ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρος Ζερβέας. «Ως πρώτους αντιστασιακούς πρέπει να θεωρήσουμε τους συμμετέχοντες στη μάχη της Κρήτης, όπου ευέλπιδες, χωροφύλακες, αλλά και σύσσωμος ο λαός της νήσου αρνήθηκαν να αποδεχτούν την υπογραφή του συμφώνου ανακωχής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής.
«Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι χρειάστηκε να διεκδικήσουμε φέτος από τη Διάσκεψη των Προέδρων και από τον πρόεδρο της Βουλής να γίνει αυτή η επετειακή αναφορά. Γίνεται με καθυστέρηση μίας εβδομάδας και δεν θεωρούμε τυχαία, βέβαια, την προσπάθεια που έγινε να περάσει η επέτειος χωρίς μνεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαία γιατί και το 1982 όταν αποφασίστηκε ο καθορισμός της Επετείου Εθνικής Αντίστασης, ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αβέρωφ αρνήθηκε να συναινέσει σε αυτήν την πράξη και αποχώρησε ο ίδιος και το κόμμα του από την Αίθουσα της Ολομελείας όπου ψηφίστηκε η κήρυξη της 25ης Νοεμβρίου ως Επετείου Εθνικής Αντίστασης». Η Ελλάδα μετράει ενάμισι εκατομμύριο θύματα πολέμου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο μεγαλύτερος φόρος αίματος που πλήρωσε χώρα και λαός αντίστοιχος της καθολικής αντίστασης του ελληνικού λαού με τις εξαιρέσεις φυσικά των δωσιλόγων, συνεργατών, χιτών και ταγματασφαλιτών που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να τους ξεπλένει ούτε η Ιστορία, ούτε η Βουλή, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε ότι «είναι ντροπή να περιμένουμε να εξαφανιστούν και οι τελευταίοι και οι απόγονοι των αντιστασιακών και να επαφιέμεθα και να επαφίεται το ελληνικό κράτος σε διακηρύξεις για διεκδικήσεις. Η υποχρέωση της διεκδίκησης είναι τώρα». Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέγνωσε στην Ολομέλεια το υπόμνημα του μαρτυρικού χωριού Λιγκιάδες Ιωαννίνων, για το ολοκαύτωμα της 3ης Οκτωβρίου 1943 και για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».
Πηγή: ΑΠΕ