Το Μέγαρο Μαξίμου επισκέφτηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης και ικανοτήτων του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, θα του επιτρέψουν να ηγηθεί στη συμμαχία τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», είπε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Συζητήσαμε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας, γιατί η χώρα μας αναγνωρίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας ασφάλειας και δημοκρατίας.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Μέση Ανατολή και εκφράζω την ελπίδα μου ότι οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα τελεσφορήσουν, για να κλείσει το μέτωπο το συντομότερο δυνατόν», είπε ακόμη.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ρούτε:

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης κοινής άμυνας της ΕΕ λέγοντας: «Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε ότι η στήριξη πρέπει να συνεχιστεί τον χειμώνα και μένουμε στο ότι η χώρα μας στέκεται στο πλευρό των αμυνόμενων».

«Συγκλίναμε σε μια από τις πιο θεμελιώδεις προτεραιότητες, στην ενίσχυση της κοινής μας άμυνας που σημαίνει ισχυρή αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα επενδύει 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη», συνέχισε.

«Έχουμε καταθέσει», τόνισε, «στις Βρυξέλλες τις προτάσεις μας για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να θωρακιστούν, και για την ανάγκη μιας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας που τώρα είναι αναγκαιότερη από ποτέ».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα θα γίνει πράξη. «Είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην πολύτιμη κληρονομιά των 72 ετών της παρουσίας μας στο ΝΑΤΟ και παράλληλα την ισχυρή θέληση της χώρας μας να παραμείνει στο ίδιο μονοπάτι. Αναγνωρίσαμε από κοινού ότι απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους μας, να συνεχίσουμε από κοινού με πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, με αναγκαία και απαρέγκλιτη προσήλωση όλων στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, αλλά θέλω να τονίσω και των διεθνών συνθηκών που αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας που αφορά και την ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

«Ως ΝΑΤΟ έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε κάθε ίντσα της επικράτειας μας», διεμήνυσε, από την πλευρά του, ο Μαρκ Ρούτε. Ο κ. Ρούτε επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον έλληνα πρωθυπουργό τις περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επαναβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα εξακολουθήσει να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία, βοηθώντας την, όπως είπε χαρακτηριστικά, να αμυνθεί αποτελεσματικά, προκειμένου να «αλλάξει η τροχιά της συγκεκριμένης σύγκρουσης».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ελλάδα αφοσιωμένο σύμμαχο στη Συμμαχία, αναφέροντας ότι δαπανά πάνω από το 3% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα. Τόνισε, δε, ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δικής του αποτροπής και άμυνας αυξάνοντας τις σχετικές επενδύσεις και τις παραγωγικές δυνατότητες του.

«Σε ευχαριστώ που η Ελλάδα είναι ισχυρή σύμμαχος χάρη στην καθοδήγησή σου», συμπλήρωσε.

Κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με τον Πίνατ, τον πρωθυπουργικό σκύλο.

Ο Μαρκ Ρούτε στο Μέγαρο Μαξίμου, φωτογραφίες από τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Σημειώνεται πως οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ρούτε δεν χτίζονται από την αρχή, καθώς επί πρωθυπουργίας του Ολλανδού είχαν συναντηθεί και μάλιστα στη συνάντηση που είχαν πριν από περίπου έναν χρόνο στη Χάγη ο Μαρκ Ρούτε είχε αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο στην οικονομία της, με τη χώρα μας να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα σήμερα οι επισκέψεις του κ. Ρούτε στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.