Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ στην ΕΡΤ με τους τέσσερις υποψήφιους για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Νίκος Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στο ραδιομέγαρο.

Κεφάλαιο «Οικονομία»

Ερώτηση σε Απόστολο Γκλέτσο: «Αν ήσασταν πρόεδρος θα ψηφίζατε έστω κάποια σημεία του προϋπολογισμού;»

«Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε με προίκα 37 δις. ευρώ από την κυβέρνηση Τσίπρα. Τριάντα δις από το ταμείο ανάκαμψης και με ζητούμενο από τότε μέχρι σήμερα. Τι έχουμε σήμερα; Καρτέλ. Στην Ευρώπη των 27 η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, περνάει μόνο της Βουλγαρίας. Δεν θα ψηφίζαμε κανένα σημείο του προϋπολογισμού».

Ερώτηση σε Παύλο Πολάκη: Ποιους σκοπεύετε να φορολογήσετε για να βγει το πρόγραμμά σας;

«Είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και γιατί ανέβασε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών. Το φωνάζω και είναι βασικό σημείο της πρότασής μου ότι πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια. Οι μνημονιακοί κανόνες δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή. Πρέπει να αμφισβητηθούν. Να γυρίσουν 13ος και 14ος μισθός».

Σε follow up ερώτηση για το αν η κυβέρνηση Τσίπρα έπρεπε να έχει χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» που άφησε, απάντησε: «Η υποχρέωση ήταν για 15 – 16 δις. Θα έπρεπε να πούμε στοπ δεν μαζεύουμε άλλο και να αφήσουμε 7-8 δις στην αγορά. Μείωση ΕΝΦΙΑ, μειώσεις φόρων. Να δει ο λαός ότι πλήρωσε για να βγούμε από τα μνημόνια αλλά τα επιστρέφουμε».

Ερώτηση Φαραντούρη σε Πολάκη: Ποιο είναι το σχέδιό σου για την πάταξη των καρτέλ;

«Αμέσως Νίκο μου. Θέλουμε επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο. Αν η Εθνική δεν επιστρέψει στο Δημόσιο δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα υπερκέρδη των τραπεζών. Αν το διυλιστήριο δεν επιστρέψει στο δημόσιο έλεγχο δεν θα ελέγξουμε το κέρδος τους. Θέλουμε επανάκτηση δημόσιων αγαθών υπό δημόσιο έλεγχο για να χτυπήσουμε τα καρτέλ. Αλλιώς θα ταΐζονται οι 80 οικογένειες που σιτίζονται από τον Μητσοτάκη».

Ερώτηση σε Σωκράτη Φάμελλο: Θα περάσει η μείωση του ΦΠΑ στους καταναλωτές αν εφαρμοστεί;

«Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ψέμματα για να καλύψουν την ευθύνη τους. Η αισχροκέρδεια είναι επιλογή που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η μείωση του ΦΠΑ κοστίζει 900 εκατομμύρια. Η αύξηση όμως των εσόδων από την αισχροκέρδεια είναι 3 δις. Είναι αισχροκέρδεια της Πολιτείας. Έχει περισσότερους έμμεσους φόρους που είναι οριζόντιοι και λιγότερους άμεσους».

Σε follow up ερώτηση για τα μέτρα για τη στέγαση, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε: «Η κυβέρνηση τα μέτρα που έχει πάρει έχουν φέρει έκρηξη τιμών στη στέγη, ενώ οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί τόσο. Η στέγη έχει γίνει ακριβό όνειρο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στο δημογραφικό, πρέπει η στέγη να αποτελέσει δημόσια πολιτική. Η χώρα μας είχε πολιτικές στέγης».

Σε ερώτησή του ο Παύλος Πολάκης κάλεσε τον Σωκράτη Φάμελλο να πάρει ξεκάθαρη θέση για την επιστροφή της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ σε δημόσιο έλεγχο: «Παύλο, όπως ξέρεις είχα την ευθύνη του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντόπισε τα υπερκέρδη και ανάγκασε τον Μητσοτάκη σε άτακτη υποχώρηση. Έχουμε καταθέση πρόταση για δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, ανώτερο συντελεστή κέρδους και πλουραλισμό της αγοράς ενέργειας. Τα ΕΛΠΕ και επί των ημερών μας, παρότι δεν ήταν με δημόσιο έλεγχο εξασφαλίζαμε χαμηλές τιμές. Οι διοικήσεις μπορούν να παρέμβουν στην αγορά. Και δημόσιος έλεγχος είναι απαραίτητος».

Ο Σωκράτης Φάμελλος ρώτησε τον Παύλο Πολάκη σχετικά με τον προϋπολογισμό μιας Δημόσιας Τράπεζας «Σαφώς και έχουμε. Αφού κάνουμε τέτοια πολιτική επιλογή, δεν θα κάνουμε τον λογαριασμό; Ο Μητσοτάκης από το 41% έδωσε το 32%. Αυτό κάνει 2 δις και κάτω. Μια πρώτη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου είναι αυτή. Είναι περίπου 13,5 δις ευρώ δια τέσσερις συστηματικές, έχει σίγουρα 3 δις ευρώ αναβαλλόμενο η Εθνική, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να την πάρουμε πίσω με ΑΜΚ που θα συμμετέχει μόνο το Δημόσιο».

Κεφάλαιο «Κλιματική Αλλαγή»

Τις θέσεις τους για την κλιματική κρίση ανέπτυξαν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την σχετική, δεύτερη κατά σειρά ενότητα της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ.

«Πρέπει καταρχήν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να πάρουμε μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί. Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μία εποχή μετάβασης όπου η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνά την ανοχή του παγκόσμιου συστήματος και αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση, ρύπανση πολλών μορφών και μεγάλη κατάργηση της βιοποικιλότητας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι εισαγωγή της ψηφιοποίησης στη ζωή μας, το διαδίκτυο, την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρούσουμε συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Δεν κάνουμε κάτι τέτοιο», είπε ο Παύλος Πολάκης ως προς το τι πρέπει να γίνει για τη διαχείριση κρίσεων ακραίων καιρικών φαινομένων. «Απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα παντού, εκεί πρέπει να στραφεί ένας τεράστιος όγκος του χρήματος κι απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν στράφηκε, ακόμα περιμένουμε. Ακόμα δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά από τον Ιανό…».

Ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το Μάτι, σχολίασε:

«Ο κύριος Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της Ομάδας Αλήθειας..». «Τι κάναμε; Κρύβαμε νεκρούς στο Μάτι; Γιατί να τους κρύψουμε; Για ποιο λόγο, για να πετύχουμε τι; Αυτά ήταν η τοξική προπαγάνδα της Ν.Δ.».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων και αν θα αντιτασσόταν αν βρεθεί ένα πλούσιο κοίτασμα νότια της Κρήτης, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για νέα οικόπεδα. Πρόσθεσε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για αλλαγή θέσης όσον αφορά τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές. «Δεν υπάρχει προοπτική αυτή στιγμή για νέες άδειες, γιατί δεν υπάρχει και βιωσιμότητα για νέα κοιτάσματα. Γιατί η βιωσιμότητα που απειλείται, είναι των πολιτών, από τις πλημμύρες και την ξηρασία». Στην ερώτηση αν πρόκειται να αντιταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της εξόρυξης, είπε: «Αυτό το έχουμε πει και το έχουμε αποφασίσει, ακριβώς γιατί υπάρχει το συμφέρον της χώρας μας και δεύτερον διότι αυτό θα εξαρτηθεί και από την βιωσιμότητα του αποτελέσματος των ερευνών. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και η προσωπική δική μου να έχω μια ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα, δεν είναι μόδα, δεν είναι γιατι πουλάει, γιατί είναι μοντέρνο – έχει να κάνει με τη ζωή».

Σχετικά με το ζήτημα της λειψυδρίας, ο Νικόλας Φαραντούρης είπε ότι στο Στρασβούργο την προηγούμενη βδομάδα, έκανε μία παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και έχει ζητήσει δύο πράγματα «που έχουν ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτά: Πρώτον, συντονισμό και εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών.

«Η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο, η πυρκαγιά σβήνεται έναν-δύο χειμώνες πριν», τόνισε ο Απ. Γκλέτσος σχετικά με τη διαχείριση των καιρικών φαινομένων, εξηγώντας ότι ως κράτος, πρέπει να έχεις μεριμνήσει εγκαίρως για προληπτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα.

Κεφαλαίο Εξωτερική Πολιτική

Ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά της καταλόγισε «κρυφή διπλωματία» και «λανθασμένες κινήσεις» όπως του «προκεχωρημένο φυλακίου» και του «δεδομένου εταίρου», επισημαίνοντας πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εξωτερική πολιτική ήταν «δυναμική» με «ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές» και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της χώρας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Επίσης, σχολίασε πως η εσωτερική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά οφείλεται σε «λάθος» Κυριάκου Μητσοτάκη που «ακολούθησε τη γραμμή Σαμαρά» και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την «εθνική γραμμή» και ασκεί «θετική» αντιπολίτευση και κάλεσε την κυβέρνηση να «προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας».

Σχετικά με τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Νίκος Φαραντούρης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει το καθήκον της εδώ και τέσσερα χρόνια» και τόνισε πως αυτή η « ολιγωρία » επηρεάζει γενικότερα τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες. Όπως είπε, η κυβέρνηση « δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά » και αυτό ισοδυναμεί με « γκολ από τα αποδυτήρια ». Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση « αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων », σχολιάζοντας πως το ίδιο το κόμμα της ΝΔ « έχει σαμποτάρει » τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προτιμότερο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ομάδα των Σοσιαλιστών, εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός καταστατικού συνεδρίου προκειμένου να ερωτηθούν οι σύνεδροι, καθώς το θέμα σχετίζεται με το « χαρακτήρα » που θέλει να έχει το κόμμα στο μέλλον.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος τόνισε πως πρέπει η διαχείριση του να είναι «ευρωπαϊκή» και «ανθρωπιστική». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι όταν έρχονται μετανάστες νόμιμα για εργασία βάσει διμερών συμφωνιών, το κράτος πρέπει να μεριμνά και για τη «σεξουαλικότητα» τους, προκειμένου να μην προκύπτουν « άλλα ζητήματα ».

Σχετικά με τη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Παύλος Πολάκης καταδίκασε μεν την ρωσική εισβολή, ωστόσο, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να παίξει «διαμεσολαβητικό ρόλο» για την επίλυση της σύγκρουσης και να μην γίνει «μέρος του προβλήματος» στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και «διασπώντας ιστορικούς δεσμούς». Με τον ίδιο τρόπο σχολίασε και την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση τάχθηκε εξ ολοκλήρου υπέρ του Ισραήλ, την ώρα που η αντίδραση του έχει «ξεπεράσει προ πολλού τη νόμιμη άμυνα». Σημείωσε, δε, ότι θα έπρεπε η Ελλάδα αν έχει αξιοποιήσει τις «τριμερείς συνεργασίες».